Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en plan för energieffektivisering.
Energieffektivisering är en grundläggande beståndsdel i en framtida energipolitik. Det är det billigaste och smartaste sättet att ställa om samhället för att stoppa klimatförändringarna. När nu flera länder i Europa har påskyndat energieffektiviseringsarbetet eftersom det helt enkelt är mycket lönsamt och ökar ländernas konkurrenskraft, så är Sverige sämst i klassen.
Klimatkrisen är också en energikris. Minskad energiproduktion på grund av styrmedel leder till högre priser om vi inte minskar efterfrågan. Varför slösa el i till exempel hushålls- och boendesektorn när vi behöver elen och energin till vår energiintensiva industri? Det handlar inte om att vi ska tvinga tung industri att minska produktionen utan om att vi ska frigöra energi i andra sektorer åt dem så att de kan fortsätta skapa jobb, tillväxt och välfärd. Klimatberedningen (SOU 2008:24) sammanfattar skälen:
Energieffektivisering leder till minskad fossilbränsleanvändning i Sverige. Det är den smutsigaste energi på marginalen som försvinner om vi använder mindre el. I Sverige är det till exempel gaseldade kraftverk som kan elda mindre om elförbrukningen går ner. I storstädernas fjärrvärmeverk är det mindre kol och torv som eldas.
Effektivisering av biobränsleanvändning leder till ökade möjligheter till ersättning av icke förnybara energikällor. Konkurrensen om våra bioråvaror hårdnar. Möjligheten att genom förgasning göra biogas och etanol av skogsråvara finns. En stor anläggning planeras i Göteborg till exempel. Minskad konkurrens om bioråvaran begränsar också prisökningen av skogsråvara och jordbruksprodukter.
Effektiviseringen av elanvändningen innebär att mer av den svenska koldioxidfria elproduktionen blir tillgänglig för export. Kolförbränningen minskar, vilket sänker priset på utsläppsrätter, vilket är bra för svensk industri och sänker elpriset i Europa. Plus att svenska elproducenter tjänar pengar.
Så här skriver Svensk Energi, alltså branschen själv om energieffektivisering:
Energieffektivisering är att göra energianvändningen så ekonomiskt effektiv som möjligt för användarna och samtidigt så hållbar som möjligt för samhället. Det leder till att miljö- och klimatbelastningen minskar, ökar försörjningstryggheten och samtidigt bidrar till ökad konkurrenskraft.
Energieffektiviseringsutredningen 2008 (SOU 2008:25) visade på stora möjligheter. Det går att ”spara” 55 TWh slutlig energianvändning (lika med hälften av hela transportsektorns energianvändning), 36 TWh i bebyggelse (fjärrvärme och bränsle 29 TWh och el 9 TWh), industrin (obs ej den energiintensiva industrin som är med i utsläppshandeln) 7 TWh (varav 3 TWh el) och inom transportsektorn 12 TWh.
Det här innebär:
23 % mindre energi i boendesektorn, EU-kommissionen bedömer 2011 potentialen till 30 % i EU
15 % i transportsektorn, EU bedömer potentialen 2011 till 22 %
15 % i industrin, EU bedömer 2011 potentialen till 19 %.
Naturskyddsföreningen gjorde 2008 tillsammans med Sweco en beräkning som visade att vi kan minska vår energianvändning med 50 % till 2030.
Det är viktigt att synliggöra de faktiska energikostnaderna och den förbrukning som hushållen har. Det motverkas genom systemet med dubbla elräkningar: en från nätbolaget och en från elhandelsbolaget. Att räkningarna är obegripliga minskar intresset för elbesparingar eftersom en så stor del av kostnaden ändå är fast. Om alla kostnader var inbakade i kWh-priset skulle motivationen för hushållen att minska förbrukningen öka. Ett system där nätbolaget fakturerade elhandelsbolaget för kundens nätkostnad och elhandelsbolaget slog ut kostnaderna för nätet på kWh-priset skulle driva på energieffektiviseringen i Sverige. Det skulle också väsentlig förbättra tydligheten för elkunderna så att de bara skulle få en elräkning.
Vi menar att regeringen behöver agera mycket kraftfullare kring energieffektivisering. En plan och ett åtgärdspaket behöver tas fram. Timmätning är nu på gång men fler åtgärder behövs och det behövs ett nationellt mål för energieffektiviseringen. En plan kan till exempel innehålla införandet av vita elcertifikat, att den offentliga upphandlingen ställer högre krav på energieffektivare lösningar, en teknikupphandling för att driva på marknaden: slopa nätavgiften och ge elkunderna elräkning eller skärp bygglovsreglerna – kräv bästa energilösningar, förbjud ren elvärme i nya hus och skapa ett nationellt råd för energieffektivisering och en energiutvecklingsfond.