Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försäkringsavtalslagen ska följas.
Den 1 januari 2006 trädde en ny försäkringsavtalslag i kraft. Syftet var bland annat att stärka rätten till försäkring också vid personförsäkring, till exempel barn- och ungdomsförsäkringar som omfattar både olycksfall och sjukdom. Den s.k. kontraheringsplikten – d.v.s. försäkringsbolagens skyldighet att erbjuda en försäkring till den som ansöker om en sådan – utökades från att tidigare endast ha avsett konsumentskadeförsäkring till att nu även omfatta personförsäkringar. Försäkringsbolagen måste göra en individuell bedömning av varje ansökan och kan inte avböja en försäkring schablonmässigt och utan motivering. Försäkringsbolagen ska bara kunna vägra någon att teckna personförsäkring om det finns särskilda skäl. Och om någon vägras en försäkring, ska hon eller han kunna få sin rätt prövad i domstol.
Fler och fler barn i Sverige föds för tidigt och fler och fler av de för tidigt födda barnen överlever. Många barn som fötts för tidigt nekas dock sjukförsäkring. Skälet kan till exempel vara för låg födelsevikt. Det finns skäl att tro att barnen nekas på schablonmässiga grunder, vilket är emot försäkringsavtalslagens syfte.
Redan vid framläggandet av lagförslaget 2003/04 angav den dåvarande regeringen att framförallt frågan om kontraheringsplikten måste följas upp så att den verkligen får genomslag i praktiken. Regeringen avsåg att ge Konsumentverket i uppdrag att följa försäkringsbolagens praxis. Det angavs också att det kunde bli fråga för försäkringsbolagen att vara skyldiga att rapportera sina avslagsbeslut. Sådana föreskrifter kom emellertid inte att lämnas.
Det står klart att syftet med försäkringsavtalslagen i dessa delar inte uppfylls som det var tänkt och det finns därför skäl till att fundera på om lagen bör ändras/skärpas ytterligare. Civilutskottet har gett riksdagens utredningstjänst i uppdrag att kartlägga hur de största försäkringsbolagen hanterar frågorna kring barn- och ungdomsförsäkringar. Utöver den kartläggningen bör den aviserade översynen av kontraheringsplikten i försäkringsavtalslagen bli föremål för en statlig utredning.
Försäkringsbolagen måste tvingas att följa försäkringsavtalslagen och erbjuda alla barn olycksfalls- och sjukförsäkringar samt att förekommande avslag motiveras efter en individuell prövning. Konsumentverket måste övervaka att försäkringsbolagen följer försäkringsavtalslagen och dess syften. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.