Sammansatta utrikes- och försvarsutskottets betänkande

2012/13:UFöU4

Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali

Sammanfattning

Det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2012/13:173 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali (Minusma) med följdmotion.

Utskottet konstaterar att det finns en tydlig folkrättslig grund för ett svenskt bidrag till Minusma.

Utskottet förordar, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd, att riksdagen medger att regeringen fr.o.m. den 1 juli 2013 och under högst tolv månader fram t.o.m. den 30 juni 2014 ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 160 personer till förfogande för deltagande i Minusma.

Utskottet avstyrker motionen.

I betänkandet finns en reservation (SD).

Utskottet föreslår att ärendet ska avgöras i kammaren efter endast en bordläggning.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Proposition 2012/13:173

Riksdagen medger att regeringen fr.o.m. den 1 juli 2013 och under högst tolv månader fram t.o.m. den 30 juni 2014 ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 160 personer till förfogande för deltagande i FN:s stabiliseringsinsats i Mali (Minusma), under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd. Därmed bifaller riksdagen proposition 2012/13:173 och avslår motion

2012/13:U23 av Mikael Jansson och Björn Söder (båda SD).

Reservation (SD)

Utskottet föreslår att ärendet avgörs efter endast en bordläggning.

Stockholm den 13 juni 2013

På sammansatta utrikes- och försvarsutskottets vägnar

Cecilia Widegren

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Cecilia Widegren (M), Sofia Arkelsten (M), Carina Hägg (S), Allan Widman (FP), Peter Jeppsson (S), Kerstin Lundgren (C), Tommy Waidelich (S), Annicka Engblom (M), Désirée Pethrus (KD), Mikael Jansson (SD), Torbjörn Björlund (V), Ulrik Nilsson (M), Clas-Göran Carlsson (S), Stefan Caplan (M), Olle Thorell (S), Anna-Lena Sörenson (S) och Bodil Ceballos (MP).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Regeringen har i proposition 2012/13:173 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali (Minusma) beslutat att föreslå att riksdagen bemyndigar regeringen att ställa en väpnad styrka om högst 160 personer till förfogande för deltagande i Minusma under högst tolv månader, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd.

Propositionen har remitterats till utrikesutskottet. Utrikesutskottet har därefter, med stöd av 4 kap. 8 § riksdagsordningen, hänvisat propositionen och tillhörande motion till det redan existerande sammansatta utrikes- och försvarsutskottet (UFöU).

Den 4 juni 2013 höll kabinettssekreterare Frank Belfrage från Utrikesdepartementet, statssekreterare Carl von der Esch från Försvarsdepartementet och generalmajor Dennis Gyllensporre från Försvarsmakten en föredragning om det svenska bidraget till Minusma.

En följdmotion har väckts med anledning av propositionen.

Bakgrund

Den 5 juli 2012 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2056 som fastställde att situationen i Mali utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Den 12 oktober 2012 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2071, som bl.a. uppmanade det internationella samfundet att stödja Malis försvars- och säkerhetsstyrkor med utbildning och rådgivning.

Den 20 december 2012 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2085, som med stöd av kapitel VII i FN-stadgan medgav etableringen av en afrikanskledd internationell stödinsats i Mali, Afisma (African-led International Support Mission to Mali), och bad FN:s generalsekreterare att upprätta en FN-närvaro i landet (United Nations Office in Mali).

Den 17 januari 2013 beslutade EU att inrätta en militär utbildnings- och rådgivningsinsats till stöd för Malis försvarsmakt, EUTM Mali. Regeringen beslutade den 31 januari 2013 att Sverige ska delta i EUTM Mali med högst 15 personer under högst 15 månader.

Den 25 april 2013 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2100, som med stöd av kapitel VII i FN-stadgan inrättade en FN-ledd stabiliseringsinsats i Mali, Minusma (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). Det finns även en inbjudan från Malis övergångsmyndigheter till FN:s generalsekreterare, vilket utgör ytterligare en folkrättslig grund för insatsen.

Den 3 maj 2013 skickade FN-sekretariatet en formell förfrågan till FN:s medlemsländer om styrkebidrag till FN-insatsen i Mali. Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) uppmanade den 14 maj 2013 (Fö2013/997/SSP) Försvarsmakten att redovisa förutsättningarna för ett svenskt bidrag inom ramen för ett samnordiskt sådant, till FN:s kommande stabiliseringsinsats i Mali. Försvarsmakten redovisade sitt svar den 23 maj 2013.

Den 1 juli 2013 ska Minusma vara redo att överta ansvaret från Afrikanska unionens insats Afisma. Den militära personal och de poliser i Afisma som möter FN:s krav på operationell förmåga ska då integreras i FN-insatsen. En utvärdering av säkerhetssituationen ska göras före utplacering av Minusmas styrkor. Läget på marken ska vara styrande för när och var Minusma utplaceras.

Insatsen har mandat att utföra sju huvudsakliga uppgifter: 1) stabilisering av större tätbefolkade områden och bidrag till att staten återfår kontrollen i hela landet, 2) stöd för genomförandet av planen för övergångsperioden inklusive den nationella politiska dialogen och valprocessen, 3) skydd av civila och FN-personal, 4) främjande och skydd av mänskliga rättigheter, 5) stöd för humanitärt bistånd, 6) stöd för bevarande av kultur samt 7) stöd för nationell och internationell rättvisa.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 160 personer till förfogande för deltagande i Minusma under högst tolv månader, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd. Insatsens mandat omfattar bl.a. stabilisering av större tätbefolkade områden, skydd av civila och FN-personal och stöd till att skapa förutsättningar för humanitärt bistånd.

Det planerade svenska styrkebidraget utgörs av en flygtransportenhet, en flygsäkringsstyrka och en nationell stödenhet. Avsikten är att även placera stabsofficerare vid relevanta staber. Regeringen bedömer att det svenska bidraget till insatsen under normala omständigheter kommer att uppgå till ungefär 70 personer. Dessutom ska styrkan vid behov kunna förstärkas tillfälligt. Regeringens avsikt är att det svenska bidraget ska samordnas med bidrag från andra nordiska länder. Det svenska bidragets verksamhet kan tidigast inledas i juli.

I propositionen redogör regeringen för situationen i Mali och för det internationella samfundets, FN:s, EU:s och Sveriges engagemang i landet. Regeringen redogör även för insatsens folkrättsliga mandat, det avsedda svenska deltagandet och sina överväganden för det svenska deltagandet.

Utskottets överväganden

Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller proposition 2012/13:173 och avslår motionsyrkandet om proposition 2012/13:173.

Jämför reservation (SD).

Motionen

I kommittémotion 2012/13:U23 av Mikael Janson m.fl. föreslår Sverigedemokraterna att proposition 2012/13:173 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali ska avslås.

Utskottets ställningstagande

Utskottet konstaterar att sedan i början av 2012 har väpnade extremistgrupper och kriminella grupper gjort sig skyldiga till omfattande övergrepp och orsakat stort mänskligt lidande i Mali. Redan tidigare var de humanitära behoven i Mali och närregionen omfattande. Den rådande säkerhetssituationen i Mali har lett till ytterligare humanitära behov i landet och dess grannländer. De humanitära utmaningarna har vidare fördjupats av stora flyktingströmmar inom och mellan de drabbade länderna.

Utskottet anser att ett svenskt bidrag till Minusma ligger i linje med Sveriges engagemang för fred och utveckling i Afrika.

Utskottet understryker att det svenska bidraget är ett uttryck för det svenska stödet för FN och dess fredsfrämjande verksamhet.

Utskottet menar att den svenska insatsen kan bidra till att uppfylla Minusmas mandat enligt FN:s säkerhetsråds resolution 2100 och därigenom bidra till förbättrad säkerhet i Mali, till att återupprätta den konstitutionella och demokratiska ordningen samt till att understödja långsiktigt hållbara lösningar på krisen i landet. Erfarenheter visar på vikten av att det internationella samfundet bör ha ett brett och långsiktigt perspektiv i sin planering i syfte att skapa goda förutsättningar för utvecklingen i landet även efter att den nu aktuella insatsen har avslutats.

Utskottet noterar att det militära bidraget i princip inte ska ha väpnade uppgifter och att den svenska styrkan är beväpnad för självförsvar och skydd av egendom och materiel. Utvecklingen av insatsen är svårförutsägbar och insatsens uppgifter kan, på samma sätt som styrkans sammansättning, komma att förändras inom ramen för insatsens mandat under FN-stadgans kapitel VII.

Utskottet konstaterar att FN:s säkerhetsråds resolution 2100 och inbjudan av Malis övergångsmyndigheter till FN:s generalsekreterare ger en tydlig folkrättslig grund för ett svenskt bidrag till Minusma.

Utskottet vill understryka vikten av att Sverige aktivt verkar för att FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet, 1612 (2005) om barn i väpnade konflikter och 1820 (2008) om sexuellt våld i väpnade konflikter ska utgöra självklara beståndsdelar i det freds- och säkerhetsfrämjande arbetet inom ramen för Minusma.

Utskottet erinrar om att riksdagen tidigare har redovisat sin syn på utnyttjandet av den del av mandatet som tar sikte på en eventuell tillfällig evakuerings- och förstärkningsinsats (bet. 2007/08:UFöU4 Nationell strategi för svenskt deltagande i internationell freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet). Ett behov av snabba nationella förstärkningar kan inte uteslutas. Av det skälet är det viktigt att det på förhand finns en av riksdagen beslutad marginal att ta i anspråk för förstärknings- eller evakueringsinsatser. Denna marginal ska dock inte vara större än vad som är nödvändigt i varje enskilt fall.

Utskottet noterar att det planerade svenska styrkebidraget utgörs av en flygtransportenhet, en flygsäkringsstyrka, en nationell stödenhet och placering av stabsofficerare vid relevanta staber. Det svenska bidraget till insatsen kommer att utgöras av ca 70 personer. Detta medan den begärda personalramen är högst 160 personer. Vidare noterar utskottet att avsikten är att flygtransportenheten, flygsäkringsstyrkan och den nationella stödenheten ska delta i insatsen i ca fyra månader och att det därutöver tillkommer tid för förberedelser, avveckling och transporter till insatsområdet.

Utskottet välkomnar att den svenska insatsen samordnas med andra nordiska länders deltagande i Minusma.

Utskottet konstaterar att regeringen beräknar att kostnaden för det svenska bidraget kommer att uppgå till högst 85 000 000 kronor för hela insatsperioden, fördelat på 2013 och 2014. Av dessa beräknas ca 60 000 000 kronor falla ut 2013 och ca 25 000 000 kronor 2014. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap, anslag 1:2 Fredsfrämjande förbandsinsatser, för vilket riksdagen har anvisat 2 206 894 000 kronor för 2013. Vidare konstaterar utskottet att regeringen bedömer att kostnaderna för insatsen ryms inom ramen för befintligt anslag. Vidare bedömer regeringen att anslaget även rymmer eventuella merkostnader för en förstärkning, evakuering eller båda. Vad gäller kostnaderna för 2014 avser regeringen i budgetpropositionen för 2014 att tillse att dessa ryms inom den nuvarande ramen för anslaget.

Enligt 15 kap. 16 § regeringsformen får en svensk väpnad styrka sändas till ett annat land om riksdagen medger det, om det är medgivet i en lag som anger förutsättningarna för åtgärden eller om skyldigheten att vidta åtgärden följer av en internationell överenskommelse eller en förpliktelse som har godkänts av riksdagen.

Utskottet konstaterar att när riksdagen bemyndigar regeringen att sända en svensk väpnad trupp på uppdrag i ett annat land är det ett beslut som innebär ett betydande ansvar. Som tragiska erfarenheter har visat kan förluster av människoliv i samband med fredsfrämjande uppdrag och krishanteringsinsatser inte uteslutas.

Mot ovanstående bakgrund föreslår det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet att riksdagen bifaller proposition 2012/13:173 och avstyrker motion 2012/13:U23.

Utskottet förordar därmed, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd, att riksdagen medger att regeringen fr.o.m. den 1 juli 2013 och under högst tolv månader fram t.o.m. den 30 juni 2014 ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 160 personer till förfogande för deltagande i Minusma.

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation.

Proposition 2012/13:173 (SD)

av Mikael Jansson (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion

2012/13:U23 av Mikael Jansson och Björn Söder (båda SD) och

avslår proposition 2012/13:173.

Ställningstagande

Situationen i Mali förblir högst osäker. Islamisterna har för tillfället tryckts undan, men finns sannolikt kvar i bakgrunden. Samtidigt finns det grundläggande problemet med den tuaregiska minoritetens ställning kvar som en potentiell konfliktgrund. Mali är synnerligen korrupt och den etniska och politiska splittringen inom Malis krigsmakt är stor, samtidigt som dess militära värde är högst begränsat, något som understryks av rebellernas snabba avancemang genom landet under vintern. Rebellerna stoppades i stort sett enbart på grund av det franska militära ingripandet. Den nuvarande militärjuntan som i realiteten styr har en högst begränsad legitimitet och huruvida någon mer trovärdig regering kan tillsättas är högst osäkert. Läget företer påtagliga likheter med läget i Afghanistan.

Samtidigt bör man hålla i minnet att Sverige har en högst begränsad roll att spela i Minusma. Den av regeringen föreslagna insatsen är inte stor, men detta innebär också att dess värde för situationen i Mali är marginellt. Det går faktiskt att hävda att vårt deltagande i Minusma påverkar Sverige betydligt mer än vad det påverkar situationen i Mali. I sammanhanget är det värt att komma ihåg att läget för den svenska försvarsmakten är allvarligt och att det finns stora behov vad gäller inköp av ny materiel till den av regeringen beslutade insatsorganisationen. Det är i det läget tveksamt om det egentligen är rimligt att ta på sig nya internationella insatser i ett läge där det finns så stora behov som det trots allt gör i Sverige för tillfället.

Den svenska Afghanistaninsatsen började som ett högst begränsat deltagande som sedan kom att utvecklas till att bli mycket omfattande allt eftersom tiden gick. Eftersom situationen på marken i Mali har påtagliga likheter med Afghanistan går det inte att frigöra sig från farhågan att situationen kan bli precis lika långvarig i Mali som den har blivit i Afghanistan. Det är därför enligt Sverigedemokraternas mening inte rimligt att godta regeringens proposition, och vi yrkar därför avslag på densamma.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2012/13:173 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali:

Riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 160 personer till förfogande för deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali (MINUSMA) under högst tolv månader, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd (se avsnitt 8). Vidare föreslår regeringen att riksdagen beslutar att förkorta motionstiden till åtta dagar.

Följdmotionen

2012/13:U23 av Mikael Jansson och Björn Söder (båda SD):

Riksdagen avslår proposition 2012/13:173 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali.