Sammansatta utrikes- och försvarsutskottets betänkande

2012/13:UFöU2

Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta)

Sammanfattning

Det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2012/13:66 Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta) med en följdmotion.

Det finns ett tydligt folkrättsligt mandat för insatsen, konstaterar utskottet i ljuset av resolutioner i FN:s säkerhetsråd och somaliska regeringens samtycke till insatsen.

Utskottet förordar, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd, att riksdagen medger att regeringen, fr.o.m. den 6 april 2013 och under högst fyra månader, ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för deltagande i operation Atalanta.

Utskottet konstaterar att behovet av att sända humanitär hjälp med sjötransporter till Somalia fortfarande är omfattande. Det är därför angeläget att Operation Atalanta kan bidra till att förhöja säkerheten i farvattnen utanför Somalia.

Utskottet välkomnar att överföringsavtalen med länder i regionen, som gör det möjligt att lämna över omhändertagna personer för lagföring, anger att en överförd person ska behandlas humant och inte utsättas för tortyr eller inhuman behandling eller straff, att vederbörande ska ställas inför rätta eller friges inom rimlig tid samt att den rättsliga prövningen ska vara rättvis och öppen och göras av en kompetent, oberoende och opartisk instans.

Utskottet understryker vikten av att Sverige aktivt verkar för att FN:s säkerhetsrådsresolutioner 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet, 1612 (2005) om barn i väpnade konflikter och 1820 (2008) om sexuellt våld i väpnade konflikter ska vara självklara beståndsdelar i det freds- och säkerhetsfrämjande arbetet inom Operation Atalanta.

Utskottet avstyrker motionen som har väckts med anledning av propositionen.

I betänkandet finns en reservation (V).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta)

Riksdagen medger att regeringen, fr.o.m. den 6 april 2013 och under högst fyra månader, ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta), under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd. Därmed bifaller riksdagen proposition 2012/13:66 och avslår motion 2012/13:U11 yrkandena 1 och 2.

Reservation (V)

Stockholm den 21 februari 2013

På sammansatta utrikes- och försvarsutskottets vägnar

Hans Wallmark

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Hans Wallmark (M), Peter Hultqvist (S), Urban Ahlin (S), Mats Johansson (M), Annicka Engblom (M), Carina Hägg (S), Allan Widman (FP), Peter Jeppsson (S), Staffan Danielsson (C), Ulrik Nilsson (M), Mikael Jansson (SD), Torbjörn Björlund (V), Anders Hansson (M), Carin Runeson (S), Clas-Göran Carlsson (S), Valter Mutt (MP) och Désirée Pethrus (KD).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Regeringen har i proposition 2012/13:66 Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta) beslutat att föreslå att riksdagen bemyndigar regeringen att under högst fyra månader 2013 ställa en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för deltagande i operation Atalanta, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av FN:s säkerhetsråd.

Propositionen har remitterats till utrikesutskottet. Utrikes- och försvarsutskotten har därefter beslutat – med stöd av 4 kap. 8 § riksdagsordningen – att bereda propositionen och tillhörande motion i ett sammansatt utrikes- och försvarsutskott (UFöU).

Den 12 februari 2013 höll kabinettssekreterare Frank Belfrage från Utrikesdepartementet, statssekreterare Carl von der Esch från Försvarsdepartementet och generallöjtnant Jan Salestrand från Försvarsmakten en föredragning för utrikesutskottet och försvarsutskottet med anledning av det svenska deltagandet i Operation Atalanta.

En följdmotion har väckts med anledning av propositionen.

Bakgrund

FN:s livsmedelsprogram (WFP) och Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) gick i juli 2007 ut med en internationell förfrågan om assistans med eskort av humanitära hjälpsändningar som sjövägen transporterades till Somalia i WFP:s regi. Mot denna bakgrund antog FN:s säkerhetsråd ett flertal resolutioner under 2008 (1814, 1816, 1838, 1846 och 1851) i vilka säkerhetsrådet bl.a. välkomnade EU:s marina insats utanför Somalias kust samt andra internationella och nationella initiativ som syftade till att genomföra resolutionerna 1814 och 1816. Vidare bemyndigades stater och regionala organisationer under FN-stadgans kapitel VII att i Somalia vidta åtgärder i syfte att förebygga, avvärja och bekämpa sjöröveri och väpnade rån utanför Somalias kust samt att skydda fartyg som deltar i transport och tillhandahållande av humanitära hjälpsändningar till Somalia. FN:s säkerhetsråds bemyndigande har därefter förlängts vid fyra tillfällen: till december 2010 genom resolution 1897 i november 2009, till december 2011 genom resolution 1950 i november 2010, till december 2012 genom resolution 2020 i november 2011 och till december 2013 genom resolution 2077 i november 2012. Utöver mandatet från säkerhetsrådet har även somaliska regeringen samtyckt till insatsen, vilket är ytterligare en folkrättslig grund för insatsstyrkan när den verkar på somaliskt territorium, inklusive på dess territorialhav och inre vatten.

Den 10 november 2008 antog Europeiska unionens råd (rådet) den gemensamma åtgärden 2008/851/Gusp om Europeiska unionens militära insats i syfte att bidra till avvärjande, förebyggande och bekämpande av sjöröveri och väpnade rån utanför Somalias kust. Insatsen, som går under benämningen Operation Atalanta, inleddes den 8 december 2008, och dess första mandat löpte till att börja med fram till den 13 december 2009.

EU bedömde insatsen som både effektiv och framgångsrik, och förlängde insatsens mandat den 8 december 2009 genom den gemensamma åtgärden 2009/907/Gusp. Genom rådets påföljande beslut 2010/766/Gusp och 2012/174/Gusp förlängdes insatsen fram till den 12 december 2012 respektive 12 december 2014. För att kunna bemöta det ökande hotet från sjörövare har Operation Atalantas mandat utökats till att även omfatta möjligheten att placera säkerhetsstyrkor ombord på skyddsvärda fartyg, att använda tekniska hjälpmedel för att spåra farkoster som misstänks för sjöröveriverksamhet, att oskadliggöra sjörövarnas farkoster, att genomföra fritagningsoperationer och att förstöra landbaserade logistikbaser.

Det svenska deltagandet inom ramen för Operation Atalanta har vid två tidigare tillfällen varit föremål för riksdagens ställningstagande genom förslag i propositioner om svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats utanför Somalias kust (prop. 2008/09:108, bet. 2008/09:UFöU3, rskr. 2008/09:190 och prop. 2009/10:84, bet. 2009/10:UFöU3, rskr. 2009/10:196).

Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) begärde den 25 januari 2012 in information från Försvarsmakten om Försvarsmaktens förutsättningar för ett eventuellt förnyat deltagande i Operation Atalanta under 2012 och 2013 (Fö2012/122/MFI). Försvarsmakten inkom den 14 februari 2012 med sitt svar. Regeringen anvisade den 5 juli 2012 Försvarsmakten att påbörja planering och vidta förberedelser för att delta i Operation Atalanta under 2013.

I propositionen anges att avsikten är att det svenska deltagandet i insatsen ska inledas i april 2013 och pågå under högst fyra månader. I samband med Utrikesdepartementets, Försvarsdepartementets och Försvarsmaktens föredragningar för utrikesutskottet och försvarsutskottet den 12 februari 2013 förtydligades det dock att insatsen är planerad att inledas den 6 april 2013.

Sjöröveri fortsätter att utgöra ett hot mot den fria sjöfarten, den internationella handeln, godstransporter och besättningarnas säkerhet. Hotet är särskilt allvarligt utanför Somalias kust och drabbar såväl kommersiell sjöfart som WFP:s humanitära hjälpsändningar. Sjötransporter är avgörande för WFP:s verksamhet i Somalia. För närvarande transporterar WFP allt livsmedelsbistånd och ca 90 procent av organisationens sammanlagda humanitära hjälpsändningar sjövägen till Somalia. Uppskattningsvis passerar ca 33 000 handelsfartyg genom Adenviken varje år. Det internationella samfundet betalar mångmiljardbelopp till följd av sjöröveriet, bl.a. i form av kostnader för skydd, lösensummor, försäkringspremier och alternativa färdvägar. Trots försöken att motverka sjöröveriet och stärka egenskyddet har sjörövarnas angrepp fortsatt. Sedan operation Atalanta lanserades i december 2008 har dock inga WFP-fartyg attackerats.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Regeringen föreslår att riksdagen medger att regeringen under högst fyra månader 2013 ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för deltagande i EU:s marina insats (Operation Atalanta), under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd. Insatsen kommer särskilt att handla om att skydda FN:s världslivsmedelsprograms (WFP) humanitära hjälpsändningar som har central betydelse för Somalias befolkning.

Regeringen föreslår att det svenska bidraget till EU:s marina insats (Operation Atalanta) utgörs av patrullfartyget (Ocean Patrol Vessel) Carlskrona med bl.a. en helikopterenhet och en säkrings- och bordningsstyrka. Det svenska bidraget till insatsen kan komma att uppgå till ca 160 personer. Därutöver ingår i den begärda personalramen om högst 260 personer resurser för förstärknings- och oförutsedda evakueringsbehov. I propositionen anges att avsikten är att det svenska deltagandet i insatsen inleds i april 2013.

I propositionen redogör regeringen bl.a. för problemen med sjöröveri och väpnade rån utanför Somalias kust, den svåra humanitära situationen i Somalia samt det internationella samfundets och Sveriges engagemang i landet. Vidare beskrivs insatsen och det föreslagna svenska deltagandet.

Motionen

I kommittémotion 2012/13:U11 av Torbjörn Björlund m.fl. yrkande 1 vill Vänsterpartiet att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag på hur det kan säkerställas att FN:s säkerhetsrådsresolutioner 1325, 1612 och 1820 genomsyrar såväl förberedelserna som själva genomförandet av insatsen.

I yrkande 2 anser Vänsterpartiet att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på hur Sverige ska följa upp den fortsatta rättsliga hanteringen av gripna som misstänks för piratverksamhet.

Utskottets överväganden

Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta)

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen medger, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd, regeringens förslag om att, fr.o.m. den 6 april 2013 och under högst fyra månader, ställa en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för deltagande i EU:s marina insats (Operation Atalanta). Riksdagen avslår motionsyrkanden om att ta fram förslag på hur det kan säkerställas att FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325, 1612 och 1820 genomsyrar såväl förberedelserna som själva genomförandet av insatsen samt motionsyrkanden om att förslag ska tas fram på hur Sverige ska följa upp den fortsatta rättsliga hanteringen av gripna som misstänks för piratverksamhet.

Jämför reservation (V).

Utskottet konstaterar att den humanitära situationen i Somalia är en av de svåraste i världen. De humanitära behoven i Somalia kräver även framöver ett omfattande engagemang från omvärlden. Utskottet beklagar att möjligheterna för de humanitära organisationerna att verka i landet alltjämt är begränsade på grund av säkerhetsläget och logistiska svårigheter.

Utskottet anser att det internationella samfundet har ett ansvar att lindra nöden och fattigdomen för Somalias befolkning.

Utskottet konstaterar att behovet av att sända humanitär hjälp med sjötransporter till Somalia fortfarande är omfattande. Det är därför angeläget att Operation Atalanta kan bidra till att förhöja säkerheten i farvattnen utanför Somalia.

Utskottet delar regeringens uppfattning att det är särskilt viktigt att insatsen även fortsättningsvis kan bidra till att FN:s livsmedelsprograms (WFP) humanitära hjälpsändningar och Afrikanska unionens styrkas i Somalia (Amisom) sjötransporter når fram till det somaliska fastlandet.

Det finns ett tydligt folkrättsligt mandat för insatsen, konstaterar utskottet i ljuset av resolutioner i FN:s säkerhetsråd och somaliska regeringens samtycke till insatsen.

Utskottet menar att ett förnyat svenskt deltagande i Operation Atalanta svarar mot ett tydligt och efterfrågat stöd till FN:s verksamhet.

Utskottet delar regeringens bedömning att ett förnyat svenskt bidrag till Operation Atalanta, tillsammans med Sveriges pågående deltagande i EUTM Somalia och i EUCAP Nestor, bekräftar och stärker det svenska engagemanget för Somalia. Vidare anser utskottet att ett bidrag stärker Sveriges roll i genomförandet av EU:s strategi för Afrikas horn. Deltagandet stärker också Sverige som en trovärdig och respekterad aktör inom ramen för EU:s krishantering.

Utskottets uppfattning är att ett svenskt deltagande i insatsen innebär ett betydelsefullt bidrag till den internationella kampen mot sjöröveri. I detta sammanhang noterar utskottet att EU, i syfte att säkerställa en effektiv och rättssäker hantering av omhändertagna personer som misstänks för sjöröveri eller väpnade rån mot fartyg, har slutit överföringsavtal med länder i regionen för att göra det möjligt att lämna över omhändertagna personer för lagföring. Utskottet konstaterar att det i respektive överföringsavtal ingår ett antal preciserade villkor för hur överförda personer ska behandlas, lagföras och ställas inför rätta. Utskottet välkomnar att avtalen bl.a. anger att en överförd person ska behandlas humant och inte utsättas för tortyr eller inhuman och förnedrande behandling eller straff, att vederbörande ska ställas inför rätta eller friges inom rimlig tid samt att den rättsliga prövningen ska vara rättvis och öppen och göras av en kompetent, oberoende och opartisk instans enligt gällande nationell lagstiftning. Vidare välkomnar utskottet att det för en överlämnad person, som blir åtalad, preciseras ett antal minimigarantier i respektive avtal. Garantierna innebär bl.a. att den åtalade omgående ska få detaljerad information om vilka anklagelser som riktas mot honom eller henne, att den åtalade har rätt till tolkning och att han eller hon har rätt att överklaga domslut till högre instans i det aktuella landet. Utskottet betonar vikten av att överföringsavtalen fullt ut respekteras och efterlevs. För att säkerställa att avtalen efterlevs konstaterar utskottet att representanter för EU och Eunavfor samt nationella och internationella humanitära organisationer har rätt att besöka överförda personer. I detta sammanhang vill utskottet också framhålla att FN:s säkerhetsråds resolutioner om situationen utanför Somalias kust understryker att rättsliga förfaranden måste ske i överensstämmelse med folkrätt och internationell människorättslagstiftning.

Utskottet vill understryka vikten av att Sverige aktivt verkar för att FN:s säkerhetsrådsresolutioner 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet, 1612 (2005) om barn i väpnade konflikter och 1820 (2008) om sexuellt våld i väpnade konflikter ska utgöra självklara beståndsdelar i det freds- och säkerhetsfrämjande arbetet inom Operation Atalanta. Vidare anser utskottet att dessa resolutioner även ska genomsyra utvecklingssamarbetet och att ett jämställdhets- och barnperspektiv ska integreras i all relevant verksamhet i Somalia. I sammanhanget vill utskottet framhålla att regeringen i september 2012 beslutade om ett antal indikationer för att följa upp genomförandet av den svenska nationella handlingsplanen för resolution 1325. Utskottet beklagar och finner det anmärkningsvärt att regeringen i proposition 2012/13:66 inte nämner dessa resolutioner.

Utskottet erinrar om att riksdagen tidigare har redovisat sin syn på utnyttjandet av den del av mandatet som tar sikte på en eventuell tillfällig evakuerings- och förstärkningsinsats (bet. 2007/08:UFöU4 Nationell strategi för svenskt deltagande i internationell freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet). Ett behov av snabba nationella förstärkningar kan inte uteslutas. Av det skälet är det viktigt att det på förhand finns en av riksdagen beslutad marginal att ta i anspråk för förstärknings- eller evakueringsinsatser. Denna marginal ska dock inte vara större än vad som är nödvändigt i varje enskilt fall.

Utskottet noterar att det i propositionen anges att avsikten är att det svenska deltagandet i insatsen ska inledas i april 2013 och pågå under högst fyra månader. I samband med Utrikesdepartementets, Försvarsdepartementets och Försvarsmaktens föredragningar för utrikesutskottet och försvarsutskottet den 12 februari 2013 förtydligades det dock att insatsen är planerad att inledas den 6 april 2013. Vidare noterar utskottet att det svenska bidraget utgörs av patrullfartyget (Ocean Patrol Vessel) Carlskrona med ombordbaserad helikopter och en säkrings- och bordningsstyrka samt med förberedda utrymmen för sjukvård och kirurgi. Det svenska personella bidraget till insatsen kommer att uppgå till ca 160 personer. Detta medan den begärda personalramen är högst 260 personer. Utskottet förutsätter att riksdagen, genom berörda utskott eller i kammaren, får information i anslutning till att en beslutad marginal för förstärknings- och evakueringsinsatser tas i anspråk. Utskottet påminner om att en större, permanent ökning av den svenska truppinsatsen utöver 260 personer inte kan ske utan att ett nytt beslut fattas av riksdagen.

Regeringen beräknar att kostnaden för det svenska bidraget kommer att uppgå till högst 212 000 000 kronor. Kostnaderna ska belasta anslaget 1:2 under sjätte utgiftsområdet Fredsfrämjande förbandsinsatser, för vilket riksdagen har anvisat 2 206 894 000 kronor för perioden 2013. Regeringen bedömer att kostnaderna för den aktuella insatsen ryms inom ramen för befintligt anslag. Vidare bedömer regeringen att anslaget även rymmer eventuella merkostnader för en förstärkning eller evakuering eller båda.

Utskottet fäster stort värde vid att samarbetet och koordineringen mellan Operation Atalanta och de övriga insatserna utanför Somalias kust är väletablerade och fungerar effektivt och konstruktivt.

Enligt 15 kap. 16 § regeringsformen får en svensk väpnad styrka sändas till ett annat land om riksdagen medger det, om det är medgivet i en lag som anger förutsättningarna för åtgärden eller om skyldigheten att vidta åtgärden följer av en internationell överenskommelse eller en förpliktelse som har godkänts av riksdagen.

Utskottet konstaterar att när riksdagen ger regeringen bemyndigande att sända en svensk väpnad trupp på uppdrag i ett annat land är det ett beslut som innebär ett betydande ansvar. Som tragiska erfarenheter har visat kan förluster av människoliv i samband med fredsfrämjande uppdrag och krishanteringsinsatser inte uteslutas.

Mot ovanstående bakgrund föreslår det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet att riksdagen bifaller proposition 2012/13:66 och avstyrker motion 2012/13:U11.

Utskottet förordar, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd, därmed att riksdagen medger att regeringen, fr.o.m. den 6 april 2013 och under högst fyra månader, ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för deltagande i EU:s marina insats (Operation Atalanta).

Reservationen

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation.

Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta) (V)

av Torbjörn Björlund (V).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2012/13:U11 yrkandena 1 och 2 samt bifaller delvis proposition 2012/13:66.

Ställningstagande

Sedan 2008 skyddar Operation Atalanta civila fartyg från piratangrepp i Adenviken utanför Somalia. Operationen har ett mandat från FN:s säkerhetsråd och organiseras av EU. Riksdagen har vid två tidigare tillfällen beslutat om ett svenskt deltagande i Operation Atalanta. Den proposition som riksdagen nu ska ta ställning till föreslår att en svensk väpnad styrka under 2013 åter ska stå till Operation Atalantas förfogande. En förutsättning är att operationen får ett förnyat mandat genom beslut i FN:s säkerhetsråd. Skillnaden mot tidigare svenska insatser är att Operation Atalanta har fått ett utökat mandat. Det nya mandatet innebär att de deltagande ländernas styrkor kan komma att sättas in såväl i Adenviken som i delar av Indiska oceanen, fungera som beväpnade vakter på civila fartyg, använda tekniska hjälpmedel för att spåra misstänkta farkoster, oskadliggöra piraternas farkoster, genomföra fritagningsoperationer och attackera baser på land.

Vänsterpartiet instämmer i den i propositionen uttryckta uppfattningen att det är viktigt att skydda livsmedelsleveranserna till den nödställda befolkningen i Somalia. Vänsterpartiet instämmer också i bedömningen att resolutionerna från Förenta Nationernas säkerhetsråd utgör ett tillräckligt folkrättsligt mandat för insatsen.

När det gäller det utökade mandatet för Operation Atalanta gör regeringen bedömningen att den svenska styrkan inte kommer att delta i eventuella attacker mot baser på land. Skulle detta förändras bör regeringen återkomma till riksdagen med en ny proposition. Vänsterpartiet säger ja till att de svenska styrkor som ska ingå i Operation Atalanta deltar i insatser till havs, men inte på land.

Att Sverige åter deltar i Operation Atalanta innebär också en förnyad relevans för FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet, 1612 (2005) om barn i väpnade konflikter och 1820 (2008) om sexuellt våld i väpnade konflikter. Ingen av dessa resolutioner nämns dock i propositionen. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett förslag på hur det kan säkerställas att de aspekter resolutionerna behandlar genomsyrar såväl förberedelserna för insatsen som själva genomförandet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

I samband med gripandet av misstänkta pirater uppstår olika risker: risken att ingen nation vill ta ansvar för de misstänkta piraterna och att de därför släpps utan rättegång och då kan begå nya brott, risken att de olika styrkor och nationer som deltar i gripandet och de nationer dit de misstänkta överlämnas misslyckas i sitt samarbete med att samla in och överföra bevisning mot de misstänkta och att de därför inte kan dömas, risken för att de misstänkta inte får en rättvis rättegång och att oskyldiga därmed kan komma att dömas för sjöröveri samt risken för att de dömda torteras eller på andra sätt behandlas illa i fängelset. Genom sitt deltagande i Operation Atalanta har Sverige ett eget ansvar för att minimera dessa risker. Detta ansvar kan Sverige inte i sin helhet överlåta på EU. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag på hur Sverige ska följa upp den fortsatta rättsliga hanteringen av de misstänkta pirater som våra väpnade styrkor griper.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2012/13:66 Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta):

Riksdagen medger att regeringen under högst fyra månader 2013 ställer en väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för deltagande i Europeiska unionens marina insats (Operation Atalanta), under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd (se avsnitt 7).

Följdmotionen

2012/13:U11 av Torbjörn Björlund m.fl. (V):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag på hur det kan säkerställas att de aspekter FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325, 1612 och 1820 behandlar genomsyrar såväl förberedelserna för insatsen som själva genomförandet.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på hur Sverige ska följa upp den fortsatta rättsliga hanteringen av de misstänkta pirater som våra väpnade styrkor griper.