Trafikutskottets betänkande

2012/13:TU5

Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om internationell roaming

Sammanfattning

I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2012/13:37 Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om internationell roaming.

Regeringen föreslår i propositionen ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation för att komplettera förordning 531/2012 om roaming i allmänna mobilnät i unionen. De föreslagna ändringarna innebär att hänvisningar till den tidigare förordningen från 2007 byts ut till att gälla den nya förordningen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2013.

Utskottet lyfter fram att oskäligt höga roamingavgifter är ett konsumentproblem som påverkar många användare. Roamingförordningen innebär, enligt utskottets mening, en långsiktig lösning för att komma till rätta med de höga kostnaderna för att använda mobiltelefoner och andra mobila apparater vid resor inom EU (roaming).

Förordning (EU) nr 531/2012 behöver kompletteras med nationella regler om tvistlösning och sanktioner. Eftersom EU-förordningen är bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna saknas alternativ till lagstiftning. Regeringens förslag är därmed nödvändigt att genomföra och väl avvägt.

Utskottet föreslår därmed att riksdagen godkänner propositionens förslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2012/13:37.

Stockholm den 22 januari 2013

På trafikutskottets vägnar

Anders Ygeman

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anders Ygeman (S), Jan-Evert Rådhström (M), Eliza Roszkowska Öberg (M), Monica Green (S), Jessica Rosencrantz (M), Lars Mejern Larsson (S), Sten Bergheden (M), Suzanne Svensson (S), Lars Tysklind (FP), Leif Pettersson (S), Lars Johansson (S), Stina Bergström (MP), Annelie Enochson (KD), Tony Wiklander (SD), Siv Holma (V), Lotta Finstorp (M) och Göran Lindell (C).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2012/13:37 Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om internationell roaming. Inga motioner har väckts med anledning av förslaget.

Till grund för propositionen ligger promemorian Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om internationell roaming (dnr N2012/5035/ITP).

Lagrådets yttrande har inte begärts in på grund av propositionens författningstekniska karaktär.

Utskottet redovisar i bilaga 1 regeringens förslag till riksdagsbeslut. Regeringens lagförslag återges i bilaga 2.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen lämnas ett förslag till ändring av lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) för att komplettera Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 531/2012 av den 13 juni 2012 om roaming i allmänna mobilnät i unionen, som är en omarbetning av förordning (EG) nr 717/2007 av den 27 juni 2007 om roaming i allmänna mobila kommunikationsnät i gemenskapen. Det föreslås att bestämmelserna om möjligheten för tillsynsmyndigheten att dels meddela förelägganden och förbud mot den som inte följer reglerna i förordning (EG) 717/2007, dels pröva tvister som har samband med skyldigheter enligt den förordningen, ändras så att hänvisningarna i stället avser förordning (EU) nr 531/2012. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2013.

Utskottets överväganden

Ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner propositionens förslag. Utskottet lyfter fram att oskäligt höga roamingavgifter är ett konsumentproblem som påverkar många användare. Förordning (EU) nr 531/2012 behöver kompletteras med nationella regler om tvistlösning och sanktioner. Regeringens förslag är, enligt utskottets mening, nödvändigt att genomföra och väl avvägt.

Bakgrund

Förordningen

Den 13 juni 2012 antog Europaparlamentet och rådet förordning (EU) nr 531/2012 om roaming i allmänna mobilnät i unionen. Förordningen trädde i kraft den 1 juli 2012. Den är en omarbetning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 717/2007 av den 27 juni 2007 om roaming i allmänna mobila kommunikationsnät i gemenskapen. Av förordningen följer att medlemsstaterna ska fastställa regler om tvistlösning och om sanktioner vid överträdelser av förordningen. Regler om sanktioner ska anmälas till Europeiska kommissionen senast den 30 juni 2013.

Om roaming

Roaming innebär att någon använder sin mobiltelefon utanför sin operatörs nät, som besökare i ett annat nät. Ett exempel är internationell roaming, dvs. möjligheten att ringa och ta emot samtal i utlandet. Mobiloperatörer sluter avtal sinsemellan för att tillhandahålla en sådan funktion. Den operatör som har avtal med slutkunden (hemmanätsoperatören) kan då debitera samtalet på den ordinarie teleräkningen, och ingen utländsk räkning behöver skickas till slutkunden.

Regler på EU-nivå har funnits sedan 2007. Syftet med att en reglering infördes var att se till att användare av allmänna mobiltelefonnät under resor inom unionen inte betalar orimligt höga priser för roamingtjänster i form av telefonsamtal, t.ex. infördes ett pristak. Reglerna syftar bl.a. till att bidra till en fungerande inre marknad, en hög konsumentskyddsnivå och säkerställande av konkurrens. Ett pristak för sms-meddelanden infördes 2009. Förordningen från 2007 har nu omarbetats och ersatts av 2012 års förordning. I och med detta sker successivt ytterligare sänkningar av de gällande pristaken. Ett pristak för paketförmedlade datatjänster införs också. Det fastställs även regler som möjliggör separat försäljning av reglerade roamingtjänster så att slutkunden kan välja en annan operatör för roamingtjänsten. Förordningen trädde i kraft den 1 juli 2012 och gäller t.o.m. den 30 juni 2022.

Propositionen

Tvistlösning

Regeringen föreslår att bestämmelsen i LEK om tillsynsmyndighetens möjlighet att pröva tvister enligt 2007 års förordning ändras så att hänvisningen i stället görs till förordningen från 2012.

Regeringen påpekar att det föreskrivs i artikel 17.1 i EU-förordningen att tvister mellan företag som tillhandahåller elektroniska kommunikationsnät eller kommunikationstjänster i en medlemsstat och som rör skyldigheter enligt EU-förordningen ska lösas i enlighet med de tvistlösningsförfaranden som har fastställts i artiklarna 20 och 21 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektivet). Artiklarna 20 och 21 i ramdirektivet har genomförts genom 7 kap. 10, 11 och 13 §§ LEK. Kravet i artikel 17.1 i EU-förordningen på att tillhandahålla tvistlösningsförfaranden motsvarar det krav som tidigare fanns i 2007 års förordning och som kompletterats med bestämmelser i 7 kap. 10 § LEK.

Regeringen framhåller att för att uppfylla kraven i EU-förordningen bör man därför se till att hänvisningen i 7 kap. 10 § LEK till 2007 års förordning ändras så att den i stället avser den nu gällande förordningen från 2012.

Tillsyn

Regeringen föreslår att bestämmelsen i LEK om tillsynsmyndighetens möjlighet att meddela förelägganden och förbud mot den som inte följer de skyldigheter som anges i 2007 års förordning, ändras så att hänvisningen i stället görs till förordningen från 2012.

Regeringen framhåller att enligt artikel 18 i EU-förordningen ska medlemsstaterna fastställa regler om sanktioner för överträdelser av förordningen och vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att se till att de tillämpas. Sanktionerna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. En motsvarande regel fanns också i 2007 års förordning.

För att uppfylla kraven i EU-förordningen bör därför hänvisningen i 7 kap. 3 a § LEK till 2007 års förordning ändras så att den i stället avser den nu gällande förordningen från 2012, framhåller regeringen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet vill inledningsvis lyfta fram att oskäligt höga roamingavgifter är ett konsumentproblem som påverkar många användare. Roamingförordningen innebär, enligt utskottets mening, en långsiktig lösning för att komma till rätta med de höga kostnaderna för att använda mobiltelefoner och andra mobila apparater vid resor inom EU (roaming).

Det är, anser utskottet, av största vikt att lägre priser på grossistnivå även får genomslag i slutkundsledet. De reglerade grossistpriserna för dataroaming har inte fått genomslag på slutkundspriset. Det är därför, enligt utskottet, uppenbart att konkurrensen inte fungerar fullt ut på denna marknad. Utskottet ser det därför som positivt att man på EU-nivå arbetar med att vidta åtgärder för att stärka konkurrensen och på så sätt försöka skapa en situation där prisreglering inte längre är nödvändig.

Detta betänkande behandlar förslag till lagändringar som en följd av den nya förordningen som behöver kompletteras med nationella regler om tvistlösning och sanktioner. Eftersom EU-förordningen är bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna saknas alternativ till lagstiftning. Regeringens förslag är därmed nödvändigt att genomföra och väl avvägt.

Med anledning av detta tillstyrker utskottet regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2012/13:37 Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om internationell roaming:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag