Socialutskottets betänkande

2012/13:SoU21

Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om kosmetiska produkter

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens proposition 2012/13:135 Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om kosmetiska produkter. Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.

I propositionen föreslår regeringen ändringar i tre av de straffbestämmelser som finns i 29 kap. miljöbalken. Bakgrunden till lagförslaget är en ny förordning om kosmetiska produkter.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 11 juli 2013.

Utskottet ställer sig bakom regeringens lagförslag och föreslår att riksdagen antar dessa.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Ändringar i miljöbalken

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i miljöbalken. Därmed bifaller riksdagen proposition 2012/13:135.

Stockholm den 2 maj 2013

På socialutskottets vägnar

Anders W Jonsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anders W Jonsson (C), Lena Hallengren (S), Saila Quicklund (M), Margareta B Kjellin (M), Christer Engelhardt (S), Helena Bouveng (M), Ann Arleklo (S), Isabella Jernbeck (M), Lennart Axelsson (S), Maria Lundqvist-Brömster (FP), Gunnar Sandberg (S), Rickard Nordin (C), Agneta Luttropp (MP), Anders Andersson (KD), Per Ramhorn (SD), Eva Olofsson (V) och Meeri Wasberg (S).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2012/13:135 Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om kosmetiska produkter föreslår regeringen att riksdagen antar förslagen till ändringar i miljöbalken. Bakgrunden till lagförslaget är en ny förordning om kosmetiska produkter som Europaparlamentet och rådet antog den 30 november 2009 (förordning (EG) nr 1223/2009 om kosmetiska produkter, EUT L 342, 22.12.2009, s. 59, Celex 32009R1223). Kosmetikaförordningen kommer att ersätta kosmetikadirektivet, rådets direktiv 76/768/EEG av den 27 juli 1976 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter, (EGT L 262, 27.9.1976, s. 169, Celex 31976L0768).

Kosmetikadirektivet har genomförts genom bestämmelser i miljöbalken, förordningar meddelade av regeringen och föreskrifter meddelade av Läkemedelsverket. En EU-förordning är direkt tillämplig i Sverige och behöver inte genomföras i den svenska lagstiftningen. Enligt förordningen ska medlemsstaterna fastställa bestämmelser om sanktioner vid överträdelser av bestämmelserna i förordningen och vidta nödvändiga åtgärder för att se till att de efterlevs. Regeringen har i propositionen föreslagit ändringar i miljöbalken för att kosmetikaförordningen ska få avsedd effekt. Majoriteten av bestämmelserna i kosmetikaförordningen ska tillämpas fr.o.m. den 11 juli 2013 då kosmetikadirektivet upphör att gälla.

Lagrådet har yttrat sig över lagförslaget.

Ingen följdmotion har väckts med anledning av propositionen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås ändringar i tre av de straffbestämmelser som finns i miljöbalken (29 kap.). Propositionen innehåller även en bedömning om vilka sekretessbestämmelser som är tillämpbara vid underrättelser om allvarliga oönskade effekter samt hur förbuden mot otillåtna djurförsök avseende kosmetiska produkter ska regleras straffrättsligt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 11 juli 2013.

Utskottets överväganden

Ändringar i miljöbalken

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag.

Propositionen

I Sverige är Läkemedelsverket den centrala förvaltningsmyndigheten för kontroll och tillsyn av kosmetiska produkter. Bland myndighetens uppgifter ingår bl.a. att föra produkt- och verksamhetsregister, bedöma biverkningsrapporteringar och utföra analyskontroller av substanser i produkter. Läkemedelsverket har med stöd av bemyndiganden utarbetat föreskrifter om kosmetiska och hygieniska produkter. Av miljötillsynsförordningen (2011:13) framgår att Läkemedelsverket tillsammans med de kommunala nämnderna har ansvaret för den operativa tillsynen av kosmetiska och hygieniska produkter. Inom försvaret är dock generalläkaren tillsynsmyndighet.

I propositionen föreslås ändringar i miljöbalkens straffbestämmelse om miljöfarlig kemikaliehantering, 29 kap. 3 §. Ändringarna innebär att den som med uppsåt eller av oaktsamhet släpper ut en kosmetisk produkt på marknaden i strid med ett förbud eller en begränsning i artikel 14, 15.1 eller 15.2 i kosmetikaförordningen döms till böter eller fängelse i högst två år. Detta gäller dock under förutsättning att förekomsten av ett förbjudet ämne i den kosmetiska produkten inte kan anses tillåten enligt artikel 17 i samma förordning. Vidare föreslås att den som med uppsåt eller av oaktsamhet släpper ut en kosmetisk produkt på marknaden utan att den har genomgått en säkerhetsbedömning eller att en säkerhetsrapport har upprättats i enlighet med artikel 10 i kosmetikaförordningen ska dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Regeringen föreslår även att en ändring görs i miljöbalkens straffbestämmelse om försvårande av miljökontroll, 29 kap. 5 §. Ändringen innebär att den som med uppsåt eller av oaktsamhet låter bli att lämna information till kommissionen i fråga om kosmetiska produkter i enlighet med artikel 13.1, 13.2, 13.3, 13.4 eller 16.3 i kosmetikaförordningen eller uppdatera informationen till kommissionen enligt artikel 13.7 i förordningen, döms för försvårande av miljökontroll till böter eller fängelse i högst två år.

Slutligen föreslår regeringen att miljöbalkens straffbestämmelse i 29 kap. 9 § ändras. Enligt förslaget ska den som med uppsåt eller av oaktsamhet släpper ut en kosmetisk produkt på marknaden som inte uppfyller kraven om märkning enligt artikel 19.1 eller 19.2 i kosmetikaförordningen dömas till böter. Även den som tillhandahåller en kosmetisk produkt på marknaden som inte uppfyller kraven om märkning enligt artikel 19.1 a, e eller g i förordningen föreslås dömas till böter.

Utskottets ställningstagande

Kosmetikaförordningen har antagits av Europaparlamentet och rådet och majoriteten av bestämmelserna i förordningen ska tillämpas fr.o.m. den 11 juli 2013. Enligt förordningen ska medlemsstaterna fastställa bestämmelser om sanktioner vid överträdelser av bestämmelserna i förordningen och vidta nödvändiga åtgärder för att se till att de efterlevs. Propositionen innehåller förslag till ändringar i tre av de straffbestämmelser som finns i 29 kap. miljöbalken för att kosmetikaförordningen ska få avsedd effekt. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 11 juli 2013.

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i miljöbalken och föreslår att riksdagen antar dessa.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2012/13:135 Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om kosmetiska produkter:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i miljöbalken.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag