Civilutskottets betänkande

2012/13:CU20

Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter

Sammanfattning

I betänkandet behandlas proposition 2012/13:93 Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter och en motion som väckts med anledning av propositionen.

I propositionen föreslås ändringar i plan- och bygglagen (2010:900). De föreslagna ändringarna innebär att svensk rätt anpassas till EU:s byggproduktförordning, dvs. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 av den 9 mars 2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EEG.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2013.

I motionen föreslås det att riksdagen avslår regeringens lagförslag.

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag och avslår motionen.

I betänkandet finns en reservation.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2012/13:93 och avslår motion

2012/13:C4 av Markus Wiechel (SD).

Reservation (SD)

Stockholm den 2 maj 2013

På civilutskottets vägnar

Veronica Palm

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Veronica Palm (S), Nina Lundström (FP), Oskar Öholm (M), Eva Bengtson Skogsberg (M), Carina Ohlsson (S), Marta Obminska (M), Hillevi Larsson (S), Margareta Cederfelt (M), Jonas Gunnarsson (S), Katarina Köhler (S), Ola Johansson (C), Yilmaz Kerimo (S), Jessika Vilhelmsson (M), Jan Lindholm (MP), Roland Utbult (KD), Markus Wiechel (SD) och Marianne Berg (V).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Regeringen beslutade den 26 maj 2011 att ge Boverket i uppdrag att klarlägga behovet av författningsändringar och föreslå de ändringar som behövs till följd av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 av den 9 mars 2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EEG, kallad byggproduktförordningen.

Den 30 januari 2012 överlämnade Boverket rapporten 2012:1 Anpassning av svensk rätt till EU-förordningen om harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter. Utöver sitt uppdrag enligt ovan har Boverket i sin rapport även lämnat förslag till ytterligare författningsändringar. I propositionen omhändertas i huvudsak de författningsförslag som är en direkt följd av byggproduktförordningen eller som behövs för att komplettera förordningen så att den får avsedd effekt i Sverige. Boverkets rapport har remissbehandlats. Vidare har propositionens förslag om en avgift vid tillsyn varit föremål för ett kompletterande remissförfarande och har sänts ut till ett begränsat antal remissinstanser.

I propositionen föreslår regeringen – efter att ha hört Lagrådet – att riksdagen antar det förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) som lagts fram i propositionen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och lagförslaget i bilaga 2.

En motion har väckts med anledning av propositionen. Motionsförslaget finns i bilaga 1.

Utskottets överväganden

Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag och avslår motionen.

Jämför reservation (SD).

Bakgrund

Byggproduktdirektivet, dvs. rådets direktiv 89/106/EEG av den 21 december 1988 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar, har haft till syfte att underlätta handeln med byggprodukter inom EU. Direktivet anses emellertid inte fullt ut ha fått den avsedda effekten och har dessutom tolkats olika i medlemsländerna. Kommissionen föreslog därför 2008 att direktivet skulle ersättas med en förordning i syfte att definiera målen för gemenskapslagstiftningen bättre och att underlätta dess genomförande genom några förenklade förfaranden som är särskilt inriktade på att minska den administrativa bördan för företagen, särskilt små och medelstora företag.

Byggproduktdirektivet upphör att gälla den 1 juli 2013 när byggproduktförordningen, dvs. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 av den 9 mars 2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EEG, blir tillämplig i sin helhet.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen ändringar i plan- och bygglagen (2010:900). De föreslagna ändringarna innebär att svensk rätt anpassas till byggproduktförordningen.

I propositionen föreslås det att kraven på byggprodukters lämplighet utvidgas till att omfatta fler tekniska egenskapskrav. Det föreslås vidare att en hänvisning görs till att det finns bestämmelser om att släppa ut och tillhandahålla byggprodukter på marknaden också i byggproduktförordningen, att en byggprodukt får säljas här i landet endast om den är lämplig för den avsedda användningen samt att för byggprodukter som ska CE-märkas ska bestämmelserna om märkning i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 och lagen (2011:791) om ackreditering och teknisk kontroll gälla. I propositionen föreslås det vidare att när CE-märkning ska vara den enda märkning som styrker en byggprodukts överensstämmelse med angivna prestanda, får typgodkännande inte meddelas och redan meddelade typgodkännanden ska upphöra att gälla.

Den myndighet som ska utöva tillsyn ska enligt regeringens förslag få vidta åtgärder i enlighet med byggproduktförordningen och förordning (EG) nr 765/2008 samt även fortsättningsvis i det enskilda fallet besluta om föreläggande eller förbud. Tillsynsmyndigheten föreslås också få rätt att besluta om ersättning för produkter vid marknadskontroll. Den myndighet som ska övervaka och utvärdera de tekniska bedömningsorgan som regeringen har utsett ska hos bedömningsorganen ha rätt att på begäran få upplysningar, handlingar och tillträde till lokaler samt rätt att ta ut avgift för att täcka kostnaderna för övervakning och utvärdering. Slutligen föreslås det att regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om språkkrav.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2013.

Motionen

I motion 2012/13:C4 av Markus Wiechel (SD) föreslås det att riksdagen avslår regeringens lagförslag. Enligt motionären kan CE-märkningen leda till signifikanta kostnader som hämmar verksamheten för små och medelstora företag som tillverkar byggprodukter. Vidare framhåller motionären att Sverige redan har ett fungerande och inarbetat system med typgodkännande som kommer att fasas ut vid införandet av en CE-märkning. Motionären hänvisar också till synpunkter i denna fråga som framförts av flera remissinstanser.

Utskottets ställningstagande

Bakgrunden till regeringens lagförslag är, som framgått ovan, att EU:s byggproduktdirektiv upphör att gälla den 1 juli 2013 samtidigt som EU:s byggproduktförordning blir tillämplig i sin helhet. Genom lagförslaget anpassas svensk rätt till denna förordning.

Motionsförslaget om att avslå regeringens lagförslag synes utgå från att Sverige inte bör tillämpa CE-märkning enligt de krav som finns uppställda i förordningen utan i stället använda det svenska systemet med typgodkännande, även för byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard. Utskottet vill därför erinra om att byggproduktförordningen såsom en EU-förordning är direkt tillämplig i svensk rätt. EU-medlemskapet innebär att medlemsstaterna också är skyldiga att se till att förordningen kan tillämpas i praktiken och få ett effektivt genomslag.

Vidare vill utskottet, med anledning av vad som anförs i motionen, framhålla att regeringens förslag inte innebär att det svenska systemet för typgodkännande avvecklas för byggprodukter som inte omfattas av en harmoniserad standard. Den kritik från vissa remissinstanser som motionären hänvisar till avsåg ett förslag om avveckling av typgodkännandesystemet i Boverkets rapport (se ovan i avsnittet Ärendet och dess beredning). I propositionen anför regeringen att det vore olämplig att ta bort typgodkännandesystemet utan att det finns ett noggrant utrett alternativ.

När det gäller det närmare innehållet i lagförslaget, dvs. den föreslagna formen för anpassning av plan- och bygglagen till EU-förordningen om byggprodukter, har inga förslag om ändringar framförts.

Utskottet anser att riksdagen bör anta regeringens lagförslag och avslå motionen.

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation.

Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter (SD)

av Markus Wiechel (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900).

Därmed bifaller riksdagen motion

2012/13:C4 av Markus Wiechel (SD) och

avslår proposition 2012/13:93.

Ställningstagande

Enligt regeringens lagförslag ska plan- och bygglagen anpassas till EU:s byggproduktförordning. Denna förordning innebär bl.a. att det införs ett krav på att en stor del av alla byggprodukter ska märkas enligt en gemensam standard för hela EU, benämnd CE-märkning. Den gemensamma standarden kan sannolikt sänka kostnaderna för dessa produkter och för nyproducerade hus. Samtidigt kan kraven på en gemensam märkning medföra flera nackdelar för svenskt vidkommande.

Sverige har i dag ett fungerande och inarbetat system med typgodkännande av byggprodukter. Detta system, som omfattar avsevärt fler produkter än det nya europeiska systemet, ska inte få användas för de produkter som får en CE-märkning. Kostnaderna för en övergång till CE-märkning är inte utredda och befaras bli signifikanta, speciellt för små och medelstora företag. Detta kan leda till betydande svårigheter för dessa företag.

Jag anser mot denna bakgrund att riksdagen med bifall till motion 2012/13:C4 (SD) bör avslå regeringens lagförslag.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2012/13:93 Anpassning av svensk rätt till EU-förordning om byggprodukter:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900).

Följdmotionen

2012/13:C4 av Markus Wiechel (SD):

Riksdagen avslår regeringens förslag i proposition 2012/13:93.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag