den 25 oktober

Fråga

2011/12:70 Sudans delande och fokuserat bistånd

av Ulf Nilsson (FP)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Sveriges fokusering av biståndet till ett färre antal samarbetsländer sedan år 2007 är en välkommen reform – dels för att ge utsatta människor i världen ett bättre och mer kvalitetssäkrat stöd, dels för att öka biståndets legitimitet i Sverige. Genom att vara mer fokuserade på de platser där vårt bistånd behövs som mest kan vi utföra mer med de resurser vi har.

Begränsningen i antalet samarbetsländer innebär dock svåra och ibland oanade avvägningar. Sverige bedriver samarbete med 12 länder i konflikt-/postkonfliktsituation; det tidigare Sudan har tillhört dessa. Efter fredsavtal och en påföljande folkomröstning om Sydsudans självständighet har Sudan nyligen efter år av inbördeskrig delats i två länder – Sudan och Sydsudan.

Området är sedan länge en plats där våldet fått verka på ett förödande sätt för befolkningen. I och med delningen ser tyvärr inte konflikterna ut att försvinna. Detta gäller såväl det kvarvarande Sudan som det nyfödda Sydsudan.

Med anledning av Sudans delning och eftersom fortsatt samarbete mycket väl kan behövas både i det kvarvarande Sudan och i Sydsudan vill jag därför fråga hur biståndsministern avser att hantera situationen när nu ett av våra samarbetsländer blivit två.

Är det statsrådets avsikt att en av de två staterna ska vara samarbetsland eller att båda staterna bli samarbetsländer?