den 15 juni

Fråga

2011/12:661 Offentligt stöd till trossamfund

av Mattias Karlsson (SD)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

För ett par veckor sedan visades ett avsnitt av SVT-programmet Uppdrag granskning där tio svenska moskéer besökts med avsikt att undersöka om och hur de arbetar i enlighet med de grundläggande värderingar som gäller i det svenska samhället.

De uttalanden som spelats in med dold kamera har med rätta fått stor uppmärksamhet och mötts av kritik och avståndstagande. Samtidigt har inte mycket vikt fästs vid det sätt män och kvinnor skiljs åt i samlingslokalerna, där kvinnor hänvisas till mer eller mindre dolda ingångar och rum. Exempelvis framgår av ritningarna för den planerade moskén i Rinkeby att kvinnorna kommer att hänvisas till en separat del av byggnaden. I dag hålls bönestunder i Folkets hus, där kvinnorna får trängas bakom en ridå och saknar möjlighet att se den imam som leder bönen.

Islamiska förbundet i Järva, vars moské det handlar om, är medlemmar i Förenade islamiska församlingar i Sverige som uppbär statligt stöd. I lagen om stöd till trossamfund konstateras att stöd endast får ges till de samfund som bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kulturministern om hon anser det förenligt med grundläggande svenska värderingar, vilka innefattar en strävan att uppnå de nationella jämställdhetsmålen, att avskilja män från kvinnor i samlingslokaler och därmed förhindra deltagande i gudstjänster på lika villkor?

Avser statsrådet att vidta någon åtgärd med anledning av det anförda?