den 1 juni

Fråga

2011/12:619 Fängslad kurdisk människorättskämpe

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I torsdags, den 24 maj 2012, dömde turkisk domstol återigen den kurdiska parlamentsledamoten och mottagaren av Europaparlamentets pris för mänskliga rättigheter, Leyla Zana till fängelse. En dag efter – den 25 maj – dömde turkisk domstol även den kurdiska parlamentsledamoten och DTK:s (Demokratiska samhällskongressen) språkrör Aysel Tugluk till fängelse. Aysel Tugluk har dömts till 1 år och 15 dagars fängelse för två tal hon hållit år 2007. Tugluk anklagas för att ha ”bedrivit propaganda för en illegal organisation”.

Leyla Zana har dömts till tio års fängelse för nio tal hon hållit mellan åren 2007 och 2008. Hon anklagas för att ha ”begått brott på uppdrag av en illegal organisation, trots icke-medlemskap” och ”bedrivit propaganda för en illegal organisation”. Leyla Zana har redan tidigare avtjänat tio år i turkiskt fängelse. Hon var den första kurdiska kvinnan som valdes in i det turkiska parlamentet 1991. År 1994 dömdes hon till 15 års fängelse för att ha talat på kurdiska och burit ett pannband med de kurdiska färgerna grönt, rött och gult under parlamentseden. Leyla Zana frigavs inte förrän tio år senare efter påtryckningar från Europadomstolen. 1995 fick hon Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet, men kunde inte ta emot priset förrän 2004. Att förbjuda människor att hålla tal om eller på annat sätt ge uttryck för det kurdiska folkets kulturella rättigheter är ett allvarligt brott mot den yttrandefrihet som krävs för en fungerande demokrati.

Med anledning av det anförda vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

På vilket sätt avser utrikesministern att i Sverige och i internationella sammanhang arbeta för att förmå den turkiska staten att respektera demokrati och yttrandefrihet, vilket inkluderar att Leyla Zana och Aysel Tugluk friges?