den 11 maj

Fråga

2011/12:576 Förlängd skolplikt för nyanlända

av Esabelle Dingizian (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Den 8 maj presenterade utbildningsministern flera förslag för minskad segregation i skolan. Ett av dessa förslag handlade om förlängd skolplikt till 18 års ålder för elever som nyligen invandrat till Sverige.

Dagens skolplikt gäller från höstterminen det år barnet fyller sju år och upphör efter det nionde skolåret. Med det förslag som presenterades skulle skollagen gälla annorlunda för elever födda i Sverige än för elever födda i annat land. Enbart baserat på födelseort föreslår regeringen alltså att olika skolplikt ska gälla för olika elever.

Regeringen föreslår också att elever som kommer till Sverige i grundskoleålder ska placeras i årskurs efter kunskapsnivå och inte efter ålder, som i dag. Förslaget innebär inte att alla elever i grundskolan ska hamna i den årskurs som motsvarar deras kunskaper, utan att endast utlandsfödda barn som inte kommit till Sverige innan sju års ålder ska omfattas av de tester som ska föregå en sådan placering.

Det är rimligt att förstärka alla elevers rätt till det stöd som krävs för att klara målen i skolan. Att det stödet utformas efter individen är viktigt, likaså att det bygger på saklig grund och att metoderna i skolan är vetenskapligt förankrade. Detsamma bör gälla politiska förslag på skolområdet.

Av den anledningen vill jag fråga ministern:

Kan utbildningsministern redogöra för vilken forskning om skolan som förslagen om förlängd skolplikt och placering i årskurs är baserade på?