den 9 maj

Fråga

2011/12:572 Sjukförsäkringsreglerna

av Roza Güclü Hedin (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

I dagarna har vi läst om ett fall där pappan i familjen blivit utförsäkrad efter att ha varit hemma under en tid då hans 9-åriga dotter gått bort på grund av svår cancer.

Sjukförsäkringssystemet förändrades kraftigt 2008. De förändringar som gjordes gav utrymme för en häftig debatt om ”inhumana regler”, att ”cancersjuka får jobba” och så vidare. Debatten har inte varit obefogad då vi har sett hur människor har påverkats negativt.

För cirka ett år sedan kom regeringen med förslag på ändringar i sjukförsäkringsreglerna. Förändringarna innebar att det skulle finnas ett ”ökat utrymme för individuella bedömningar: Personer som bedöms för sjuka för att kunna börja i Arbetslivsintroduktionen (ALI) hos Arbetsförmedlingen och där det bedöms som oskäligt att gå in i ALI ska kunna undantas från detta och istället stanna kvar i sjukförsäkringen”.

De senaste dagarnas debatt kring detta enskilda fall har uppenbarligen visat att man ännu inte kommit till rätta med detta enorma problem och det finns röster som talar för oskäligheten i bedömningarna och att man bortser från experters (läkare, psykologer och så vidare) bedömningar.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av ovanstående?