den 10 april

Fråga

2011/12:512 Dubbdäckens betydelse för luftkvalitet kontra trafiksäkerhet

av Nina Lundström (FP)

till infrastruktur- och försvarsminister Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Intresset för luftpartiklar, exempelvis PM10, har ökat under senare år genom troliga samband mellan partikelhalter och olika negativa hälsoeffekter.  I flera kommuner överskrids den lagstiftade miljökvalitetsnormen för luftpartiklar och därför har dubbdäcksförbud prövats. Dubbdäckens slitage på vägbeläggningen är en bidragande orsak till halterna av PM10 i stadsmiljö. Trafiksäkerheten gör att en del föredrar dubbdäck. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden den 1 oktober till den 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag. Många väljer bilen för semester i fjällen, inte minst under vintern, och det ger ytterligare skäl till att ibland välja dubbdäck.

Undersökningar av asfaltsbeläggningar har visat att partikelhalten är beroende av beläggningens slitstyrka och sammansättning. Slitstarka beläggningar genererar i regel lägre halter PM10. Mätningarna har även visat att bildningen PM10 är lägre från betongbeläggning jämfört med asfaltbeläggning då dubbdäck används. Det finns bara några få exempel på betongbeläggning i Sverige, exempelvis på motorvägar. Dock saknas exempel i stadsmiljö. Betongbeläggning är mer vanligt förekommande i andra länder. Ansvariga verk och myndigheter har en viktig roll när infrastruktur planeras och utformas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att förutsättningar kan skapas för förbättrad luftkvalitet där både däckens utformning samt vägbeläggningens innehåll och utformning beaktas, utan att trafiksäkerheten minskar?