den 30 mars

Fråga

2011/12:501 Konsekvenser för deltidssjukskrivna av a-kassans arbetsvillkor

av Maria Stenberg (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Arbetsvillkoret i a-kassan innebär att den försäkrade under den senaste tolvmånadersperioden ska ha förvärvsarbetat minst sex månader och minst 80 timmar per månad. Alternativt accepteras att man har arbetat 480 timmar under en sammanhängande period av sex månader.

För en frisk heltidsarbetande är detta inget problem. Det innebär att man under perioden ska ha varit på arbetet under hälften av den ordinarie arbetstiden, vilket ger utrymme för kortare sjukdomsfall, helgdagar som infaller under veckorna, semester eller annan frånvaro.

För en person som på grund av nedsatt arbetsförmåga har sjukersättning/sjukpension på 50 procent innebär arbetsvillkoret dock att man är tvungen att vara på arbetet alla tillgängliga timmar. Det innebär till exempel att man kan ha svårt att planera in läkarbesök som behövs eller inte kan ta offentliga uppdrag. I värsta fall, som till exempel nu i april 2012, gör påskhelgen att arbetsvillkoret inte kan uppfyllas.

Vad avser arbetsmarknadsministern att göra för att se till att arbetsvillkorets utformning inte verkar diskriminerande för personer med deltidssjukersättning?