den 29 mars

Fråga

2011/12:498 EU-kommissionens förslag till förordning om strejkrätten

av Josefin Brink (V)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

EU-kommissionen presenterade nyligen ett förslag till förordning, det så kallade Monti II, om rätten att vidta fackliga stridsåtgärder i samband med företags etablering och utstationering av arbetstagare inom EU. Förslaget har redan kritiserats för att det innebär en kodifiering av de inskränkningar av grundläggande fackliga rättigheter som EU-domstolens domar i Laval- och Vikingmålen innebar. EU-kommissionen beskriver förslaget som att det syftar till att likställa företags ekonomiska rättigheter med arbetstagares grundläggande mänskliga och fackliga rättigheter. Juridiska experter, såväl inom fackföreningsrörelsen som inom forskningen, menar att tanken att likställa företags ekonomiska rättigheter med arbetstagarnas rättigheter att sluta sig samman i fackföreningar, förhandla med sin arbetsgivare och i sista hand vidta fackliga stridsåtgärder, strider mot såväl FN:s arbetsmarknadsorgan ILO:s kärnkonventioner och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. ILO:s expertkommitté har redan, beträffande Storbritannien, uttalat att det rättsläge som EU-domstolens domar i Laval- och Vikingmålen tvingat fram strider mot förenings- och förhandlingsrätten. ILO:s konventioner ska alltså tolkas så att inskränkningar av förenings‑, förhandlings- och strejkrätten som görs av handelsskäl inte är tillåtna.

Om den svenska regeringen menar allvar med att värna den svenska modellen och grundläggande mänskliga och fackliga rättigheter finns en god möjlighet att stoppa förordningen, eftersom samtliga medlemsstater måste godkänna den för att den ska kunna genomföras.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är:

Kommer arbetsmarknadsministern att avvisa EU-kommissionens förslag till inskränkning av grundläggande fackliga rättigheter?