den 13 oktober

Fråga

2011/12:41 Skyddsnät för ungdomar som hoppar av gymnasiet

av Esabelle Dingizian (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Statistiken visar att andelen elever som slutar direkt efter grundskolan eller hoppar av gymnasiet har ökat och uppgår nu till en femtedel av varje årskull. Av alla ungdomar som börjar gymnasieskolan får 77 procent ett slutbetyg inom fem år. Detta är naturligtvis inte en önskvärd utveckling. En fullgod gymnasieutbildning är numera en lägstanivå i utbildning för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland unga är hög och andelen ekonomiska biståndstagare bland 18–19-åringar är uppe i 8 procent.

Den nya gymnasiereformen som började gälla hösten 2011 innebär ett antal förändringar. Det individuella programmet har ersatts av fem introduktionsprogram. Dessa program kan endast sökas av de ungdomar som inte har behörighet till de nationella programmen. Detta innebär således att ungdomar som är behöriga till de nationella programmen inte är behöriga till introduktionsprogrammen och tvärtom.

Introduktionsprogrammen är byggda för att kunna anpassas efter individens förutsättningar. På de nationella programmen är denna möjlighet mindre. En elev som väljer att hoppa av ett nationellt program saknar skyddsnät i utbildningssystemet. Han eller hon kan inte hänvisas till något av de nya programmen. Om eleven är under 18 år är inte heller folkhögskola ett alternativ. Det kommunala uppföljningsansvaret fungerar väldigt olika över landet och likvärdiga chanser till alternativ saknas. Mycket talar för att flexibilitet, i form av ett skyddsnät, inom utbildningssystemet hade varit fördelaktigt och nödvändigt i många fall.

Med anledning av det anförda vill jag fråga om utbildningsministern avser att ta några initiativ för ökad flexibilitet i gymnasieutbildningen.