den 3 februari

Fråga

2011/12:350 SJ och krav på underleverantörer

av Siv Holma (V)

till statsrådet Peter Norman (M)

Under hösten 2011 ägde en polisrazzia rum på företaget Eat Food Factory i Jordbro utanför Stockholm. Anledningen till tillslaget var misstankar om att företaget systematiskt använde sig av illegal arbetskraft. I radioprogrammet Konflikt i P1 kunde vi i mitten av januari höra intervjuer med före detta anställda på företaget. Omständigheterna som dessa jobbat under kan inte beskrivas som annat än oacceptabla; med usel arbetsmiljö och slavlöner. Detta är samma fabrik som levererar lunchmat till SAS, SJ och Coops affärer, företag med etiska riktlinjer som gärna framhäver socialt ansvar. SJ är ett statligt företag. Just därför är det av yttersta vikt att staten också använder sitt ägarskap för att markera att det på inga villkor får förekomma att varor, som finns till försäljning ombord på tågen, är producerade under rättsvidriga förhållanden.

Efter polisrazzian har SJ fortsatt att sälja mat från Food Factory på sammanlagt 76 tågvagnar runt om i Sverige. SJ:s presschef, som intervjuades i radioprogrammet, tyckte inte att det fanns någon anledning att avbryta samarbetet. På frågan varför svarade han att den underleverantör som SJ använder sig av – som mellanhand – har garanterat att allt går rätt till. När så reportern frågar underleverantören LSG Sky Chefs hur de kan garantera detta, svarar de att det finns skriftliga garantier, men att de är hemliga för utomstående. SJ vill inte kommentera frågan ytterligare utan hänvisar till att de har etiska krav och uppförandekoder, som det inte går att kolla upp ifall de efterlevs.

Med anledning av det anförda vill jag fråga:

Vad avser statsrådet att göra för att vårt statliga järnvägsbolag, SJ, ska säkerställa att kontrakterade underleverantörer uppfyller de etiska krav och uppförandekoder som finns?