den 5 december

Fråga

2011/12:210 Översyn av regeringsformens bestämmelse om kungens immunitet

av Lena Olsson (V)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Kungen kan inte åtalas för sina gärningar. Detta regleras i 5 kap. 8 § regeringsformen. Den straffrättsliga immuniteten omfattar alla gärningar, både sådana som utförs i tjänsten och sådana som är av rent privat natur. Inte heller har det någon betydelse hur allvarlig gärningen är, alla gärningar från felparkering till mord omfattas av immuniteten.

Regeln härstammar från den tid då kungarna var allenarådande och ansågs vara källan till alla lagar. Rättsprincipen löd: The king can do no wrong – kungen är ofelbar. Före 1974 års regeringsform ansågs kungen även ha civilrättslig immunitet och kunde därför inte stämmas till domstol i tvistemål. Längre tillbaka innebar rättsprincipen även att staten inte hade något skadeståndsansvar.

Rättsprincipen har således successivt inskränkts och vad som nu återstår är kungens straffrättsliga immunitet. Även i denna inskränkta utformning står principen i dålig samklang med de grundläggande principer om demokrati och jämlikhet som vårt statsskick bygger på. Flertalet medborgare skulle ha mycket svårt att förstå och acceptera om kungen skulle göra sig skyldig till allvarliga brott, men inte kunna åtalas för dem på grund av en föråldrad bestämmelse i regeringsformen.

Mot den bakgrunden vill jag fråga justitieministern:

Är justitieministern beredd att ta initiativ till att en utredning tillsätts för att se över bestämmelsen i 5 kap. 8 § i regeringsformen med direktiv att föreslå ett upphävande av åtalsförbudet eller i vart fall en inskränkning av regelns tillämpningsområde?