den 5 december

Fråga

2011/12:208 Företagares möjlighet till arbetsträning

av Gunvor G Ericson (MP)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

En företagare i min hemkommun Katrineholm fick stroke. Efter fem månader ville han prova att vara på jobbet några timmar, det vill säga arbetsträna i sitt kommanditbolag. Men då fick han sin sjukpenning minskad med 25 procent. Motiveringen var att han inte hade aktiebolag utan drev bolaget i annan form och att Försäkringskassan förutsatte att ingen ersättare fanns i bolaget, så de gjorde bedömningen att den sjuke själv ändå måste börja arbeta för att få företaget att gå runt. Försäkringskassan har medgett att reglerna inte är logiska och att bedömningen inte utgick från arbetsförmåga utan från administrativa regler.

De borde vara självklart för Försäkringskassan att bedöma arbetsförmågan och frågan om huruvida ersättare finns under sjukdomstiden. Kassan borde inte ta för givet att en småföretagare själv sköter företaget även vid sjukdom.

Egenföretagare har som lägst sju karensdagar, alltså betydligt fler än anställda. Det är på gång att göra det möjligt att välja färre karensdagar sedan ett enigt socialförsäkringsutskott för ett år sedan tog beslut att uppdra åt regeringen att ordna det och det är bra. Men även andra villkor i trygghetssystemet fungerar uppenbarligen dåligt för småföretagare.

Arbetsträning är ett sätt att komma tillbaka till jobb utifrån den enskildes förutsättningar och det borde väl uppmuntras snarare än att ekonomiska incitament gör att man förlorar på att börja arbetsträna.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet om han avser att vidta några åtgärder så att den som är företagare ska kunna arbetsträna utan att få avdrag på sjukpenningen.