den 17 oktober

Interpellation

2011/12:46 Jämställdhetsmål för föräldraförsäkringen

av Sara Karlsson (S)

till statsrådet Nyamko Sabuni (FP)

Ända sedan moderskapspenningen 1974 gjordes om till en föräldrapenning har det långsiktiga målet varit ett jämställt uttag av föräldradagar. Detta har varit en central del av den svenska familjepolitiken i decennier.

Bevekelsegrunden till detta mål är dubbel. Det handlar dels om barns rätt till båda sina föräldrar, dels vilka konsekvenser det ojämställda uttaget av föräldradagar får för kvinnors situation på arbetsmarknaden och ekonomiska oberoende av män.

Utvecklingen har gått åt rätt håll under många år, det vill säga fäder har tagit ut en allt större del av föräldraförsäkringen. Ökningen har dock gått sakta och dessutom stagnerat de senaste åren. År 2010 tog fäder ut 22 procent av dagarna och beräkningar visar att med samma takt som i dag tar det ytterligare 51 år innan uttaget är jämställt.

Nu framkommer att det mål som funnits inskrivet i Försäkringskassans riktlinjer successivt har försvunnit under det borgerliga styret. Från att tidigare ha stått ”det samlade uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män” är målet i dag formulerat att ”föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig”.

Jag vill därför rikta följande frågor till statsrådet Nyamko Sabuni.

-      Har statsrådet och regeringen övergett målet om ett jämställt föräldraskap?

-      Hur har statsrådet analyserat detta ur ett barnperspektiv?

-      Hur avser statsrådet att arbeta för att motverka diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden?