den 14 juni

Interpellation

2011/12:426 Flygets ökade klimatpåverkan

av Annika Lillemets (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Flyget är en stor och växande utsläppskälla av växthusgaser. När alla växthusgaser räknas med står flyget i dagsläget för ca 5 procent av de globala utsläppen. För Sverige är siffran högre. Utsläppen från den svenska befolkningens flygresande, inrikes och utrikes, uppgick år 2006 till motsvarande ca 8 miljoner ton koldioxid, vilket är ca 10 procent av de totala svenska utsläppen.

I debatten uppges ibland att flyget globalt står för en andel på 2–3 procent. I denna uppskattning räknas dock bara koldioxid med. Det är viktigt att notera att flygets klimatpåverkan inte enbart orsakas av dess utsläpp av koldioxid. På de höjder, 10–12 kilometer, som flygets utsläpp i huvudsak sker bidrar även utsläppen av kväveoxider och vattenånga till den globala klimatförändringen. Det i dag bästa vetenskapliga underlaget pekar på att den totala klimatpåverkan från flyget är minst 1,8 gånger högre än den som orsakas enbart av koldioxiden.

Flyget står alltså redan för en inte obetydlig del av de totala utsläppen, speciellt i rika länder som Sverige. Vad som är ännu mer allvarligt är trenden vad gäller utsläppsökningar. Sedan 1980 har det svenska internationella flygresandet fyrdubblats och globalt är utvecklingen likartad. Utsläppen från flyget har under samma period mer än fördubblats. Med nuvarande ökningstakt kommer svenskarnas flygresor att orsaka större utsläpp än landets samlade biltrafik om ett tiotal år.

Mot bakgrund av detta är det allvarligt att flyget inte bär sina egna miljökostnader. Trenden med ökad klimatpåverkan från flyget måste brytas. Det kräver kraftfulla styrmedel. EU:s system för handel med utsläppsrätter är, i sin nuvarande utformning, helt otillräckligt. Därtill subventioneras flyget på olika sätt, exempelvis är flygbränsle skattebefriat. Enligt OECD, som gått igenom 24 länders offentliga subventioner av fossilenergi, är värdet på att svenskt inrikesflyg inte betalar koldioxidskatt eller energiskatter ca 2 miljarder per år. Detta framgår av rapporten Inventory of Estimated Budgetary Support and Tax Expenditures for Fossil Fuels.

Därför vill jag fråga:

Vad avser miljöministern att göra för att minska utsläppen av växthusgaser som orsakas av svenskarnas inrikes och utrikes flygresande?

Vad avser miljöministern att göra för att det svenska inrikesflyget ska bära sina egna miljökostnader?

Vad avser miljöministern att göra för att internationellt flygresande ska bära sina egna miljökostnader?