den 14 februari

Interpellation

2011/12:237 De svenska miljömålen

av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Göteborgs södra skärgård består av ett trettiotal öar med ett unikt djurliv med naturreservat på Vrångö och Vargö. Skolklasser, turister och göteborgare beger sig till södra skärgården för att bada, fiska, vandra och njuta av kontakten med havet, vindar, sjöfågel och solnedgångarna i väster. Öarnas befolkning ökar och är nu ca 5 000 personer. Här finns levande samhällen med rederier, småbåtsvarv, gästhamnar, fiskenäring, byggbolag, fårskötsel, pensionat och restauranger.

Nu hotas denna unika del av Göteborg. Försvaret har av miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen i Västra Götaland i december 2010 fått tillstånd att skjuta i området 115 dagar per år och avlossa sammanlagt 1,3 miljoner skott. Det motsvarar ett skott var femte sekund. Dessutom har de fått tillstånd till stora nationella och internationella övningar när som helst på året utan restriktioner.

Efter överklaganden till och beslut i mark- och miljödomstolen ligger nu frågan på regeringens bord för beslut, där den bereds av Miljödepartementet.

Det finns ett flertal brister med det liggande förslaget: Samråd med de boende har inte skett i tillräcklig grad. Det har inte heller gjorts någon analys av hur öar och bottensediment är påverkade av 70 års skjutande. Inga mätningar av bly, koppar eller antimon är gjorda. Försvaret har nu fått tillstånd att släppa ut två ton bly, ett ton koppar, 100 kilo zink och 60 kilo antimon per år. Detta är mycket höga halter av giftiga metaller och det bryter både mot de svenska miljömålen och mot EU-fördrag. Bullerstörningen kommer att bli omfattande och beräknas ligga på 70–95 decibel. Det är långt över tillåtna nivåer. Inga utredningar är gjorda på hur bullret kommer att påverka de boende. Till exempel påverkas barnen mycket då de är på öarna dygnet runt.

Jag vill därför fråga miljöministern:

Hur ställer sig miljöministern till frågan om ett godkännande av militärmaktens ansökan är förenlig med de svenska miljömålen och EU-fördrag?