den 13 februari

Interpellation

2011/12:229 Illegala vapen

av Hillevi Larsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Utvecklingen i Malmö, med ett stort antal dödsskjutningar under kort tid, är mycket oroväckande. Grov organiserad brottslighet har fått sitt fäste i staden och mängder av illegala vapen florerar.

Rikskriminalpolisen säger att tillgången till vapen i Sverige inte är en begränsande faktor för kriminella, tvärtom är tillgången ”oacceptabelt god”. Omkring 30 000–40 000 illegala vapen bedöms finnas i omlopp i hela landet. Malmöpolisen bedömer tillgången på olagliga vapen i Malmö som mycket god. Förra året beslagtog svensk polis 689 olagliga vapen, 209 av dessa beslagtogs i Malmö. Enligt Rikskriminalpolisen har användningen av vapen dessutom ökat i kriminella kretsar under senare år.

Trots den alarmerande utvecklingen, med allt fler olagliga vapen i omlopp och återkommande dödsskjutningar, har tullen inget särskilt uppdrag att stoppa vapnen vid gränsen.

Tullen har sedan lång tid tillbaka som huvudprioritering att bekämpa knarksmuggling. Regeringens direktiv för tullens verksamhet 2012 innebär fokus på smuggelcigaretter, smuggelsprit och ekonomisk brottslighet för att komma åt den organiserade brottsligheten. Allt detta är förvisso bra, men det är anmärkningsvärt att kampen mot vapensmuggling inte ens nämns.

Regeringen har på senare tid färdigställt en lagrådsremiss med vissa förändringar i vapenlagen. Det är bra, men huvudfrågan – att skärpa straffsatserna – ser ut att dröja. Regeringen har aviserat en utredning i frågan. Jag hoppas verkligen att utredningen kommer till stånd snarast och att det blir en snabbutredning så att denna fråga snarast kan lösas! Vapenlagen är i dag tandlös och polisen har bara därigenom stora problem att bekämpa den organiserade brottsligheten och få stopp på skjutningarna.

Jag vill därför ställa följande frågor till justitieministern:

1. Vad avser justitieministern att göra för att stoppa vapensmugglingen?

2. Vilka initiativ planerar justitieministern att ta för att minska mängden illegala vapen i Sverige?

3. Håller justitieministern med om att det är viktigt att skyndsamt skärpa vapenlagarna för att komma åt den organiserade brottsligheten och bekämpa det grova våldet?

4. När avser justitieministern i så fall att tillstätta en utredning om att skärpa vapenlagarna och när ska den senast vara färdig?