den 29 september

Interpellation

2011/12:21 Praktisk arbetslivsorientering som en levande del i elevers utbildning

av Esabelle Dingizian (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Tillväxten börjar i skolan. Men den skulle kunna förbättras, då alltför många ungdomar inte når gymnasiekompetens vilket som regel leder till arbetslöshet. Därför måste vägen in till arbetslivet för ungdomar underlättas och förbättras.

Följande stycke är hämtat ur läroplanen: ”Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den obligatoriska skolan nära samverkar med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter också en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt”.

I läroplanens målformulering kan följande läsas: ”Att varje elev har inblick i närsamhället och dess arbets‑, förenings- och kulturliv.”

Det finns inga bindande krav mellan kommunerna och de enskilda skolorna som innebär att samverkan med näringslivet och arbetsmarknaden ska upprättas. Jag menar dessutom att man bör gå längre än så och anser att praktisk arbetslivsorientering (prao) ska vara en obligatorisk rättighet för eleverna.

Forskningsrapporter visar att prao bland annat underlättar elevers studie- och yrkesval, tillför ämnesundervisningen nya perspektiv, ger stöd till inlärningen och ökar elevers kunskap om arbetslivet och dess krav och möjligheter. Ett bra samarbete med näringslivet öppnar också upp för elever att få ett första sommarjobb.

I dag har många skolungdomar mycket svårt – ibland är det näst intill omöjligt – att få en praoplats. Det är alltför ofta upp till föräldrar och elever om det över huvud taget ska bli en plats. Det betyder i realiteten att de elever som kanske allra mest behöver en praoplats i stället blir utan.

Många kommuner har helt slutat med prao för elever i grundskolan med motiveringen att det är svårt att få fram praoplatser. Allt tyder på att det främst har sin orsak i att skolan inte prioriterar praoverksamheten då det även finns kommuner och skolor som är framgångsrika och ser fördelarna med prao och därför valt att fortsätta ge sina elever praktisk arbetslivsorientering.

Jag menar att kopplingen mellan skolan och arbetslivet är viktig och nödvändig för en hållbar arbetsmarknad vilket jag också formulerade i en motion 2010.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

-      Avser utbildningsministern att ta några initiativ för att stimulera samverkan mellan skolan och näringslivet/arbetsmarknaden?

-      Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen på området?