den 17 januari

Interpellation

2011/12:196 Omställningsförsäkringen

av Lars Johansson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Den 19 december 2011 begärde ägarna av Saab företaget i konkurs. Vi socialdemokrater beklagar djupt situationen för Saab och hyser stor sympati för de anställdas situation.

Nu måste fokus riktas mot hur Trollhättan och Västra Götalandsregionen kan rustas för en framtida industriell produktion i den allt skarpare globala konkurrensen. De resurser som nu frigörs, inte minst i form av erfaren och tekniskt kunnig personal, är en viktig tillgång i omställningen av Sverige till en kunskapsbaserad ekonomi i internationell toppklass.

Den svenska modellen har alltid byggt på att bejaka utveckling. Genom generösa trygghetssystem och arbetsmarknadsutbildningar har det varit lättare för anställda att acceptera nödvändiga omställningar i ekonomin. I andra länder utan trygghetssystem har omställningsprocesser i stället präglats av protektionism. Med svag trygghet för anställda ställs krav på att till varje pris skydda arbetsplatserna. I den svenska modellen kan man däremot låta krisföretag försvinna därför att det finns ett skyddsnät för de anställda.

Sedan regeringsskiftet 2006 har det skett en omfattande nedmontering av det som tidigare utgjorde kärnan i den svenska modellen. Regeringen måste helt enkelt bestämma sig; man kan inte bryta ned den svenska omställningsförsäkringen, som a-kassan är ett uttryck för, till en av Europas sämsta och sedan förvänta sig att Sverige ska fortsätta vara lika öppet för strukturomvandlingar. Vill man inte skydda fabriker då måste man skydda människor.

Den aktuella politiken har i stället lett till att människor blivit fattiga när man hamnat i omställningsförsäkringen. I dag får endast 4 procent av de arbetslösa ut 80 procent av sin tidigare lön via a-kassan, vilket bland annat har uppmärksammats av tidningen Aftonbladet med anledning av vad som händer i Västsverige, och i synnerhet Trollhättan, där IF Metalls medlemmar nu riskerar att få bara hälften av sin lön genom omställningsförsäkringen.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är:

Avser arbetsmarknadsministern att ompröva sin politik så att fler arbetstagare får 80 procent av sin tidigare lön via omställningsförsäkringen?