den 2 december

Interpellation

2011/12:164 Mänskliga rättigheter på sjön

av Annika Lillemets (MP)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Sjömäns arbetsvillkor och hur svenska företag ser på sitt ansvar för dessa, har undersökts av fackförbundet Seko Sjöfolk och Internationella Transportfederationen (ITF). Resultaten presenteras i rapporten Är en mås mer värd än en matros? En rapport om tillståndet för världens sjömän och de svenska företagens ansvar.

Det är oroväckande läsning. 21 ITF-inspektörer rapporterar om bristande säkerhet och dåliga arbetsvillkor, ibland livsfarliga förhållanden, inom den internationella sjöfarten. Bristen på organisation och dess konsekvenser uppges vara det mest allvarliga och akuta problemet. Många ombordanställda vågar inte ta upp problem med facket, än mindre organisera sig. Risken att bli svartlistad och aldrig mer få jobb till sjöss är för stor. Att påpeka säkerhetsbrister ombord kan tolkas som kritik och leda till att man sägs upp. Låga löner på fartyg utan avtal, fusk med övertidsersättning och innehållna löner som i vissa fall aldrig betalas ut är ytterligare missförhållanden som ITF:s inspektörer påtalar.

Det pågår diskussioner om hur Sveriges konkurrensförutsättningar inom den internationella sjöfarten kan förbättras. Ett förslag som framförts är att införa ett svenskt internationellt skeppsregister, SIS. Om detta skulle bli verklighet, riskerar fler sjömän sämre arbetsvillkor. I utredningen Svensk sjöfarts konkurrensförutsättningar (SOU 2010:73), diskuteras detta. Utredaren Jonas Bjelfvenstam skriver att ”för att ett SIS ska få önskad effekt krävs ändringar i svensk arbetsrätt. Ändringarna är av sådan karaktär att de strider mot internationella konventioner som Sverige ratificerat. Mot bakgrund av detta kan jag inte förorda att ett SIS införs.”

Bland annat skulle följande lagar beröras:

Lagen om anställningsskydd måste skrivas om så att omflaggning från det nationella registret till det internationella blir saklig grund för uppsägning. Detta gör det möjligt att ersätta befintliga besättningar med besättningar från låglöneländer med sämre arbetsvillkor.

Medbestämmandelagen måste ändras så att de svenska sjöfackliga organisationerna förlorar rätten att teckna kollektivavtal med ombordanställda på fartyg flaggade i det svenska internationella skeppsregistret. Fackförbundens rätt att förhandla med arbetsgivaren måste också tas bort.

Socialförsäkringslagen måste kringgås så att utomeuropéer diskrimineras på de SIS-flaggade fartygen och inte längre täcks av svenska socialförsäkringar såsom pensioner och sjukförsäkring.

Svenska ILO-kommittén har i sitt remissvar till regeringen påpekat att ett införande av ett SIS skulle strida mot ILO:s konventioner nr 87 angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten, nr 98 angående tillämpningen av principerna för organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten, nr 154 om främjande av kollektiva förhandlingar, nr 158 om uppsägning av anställningsavtal på arbetsgivarens initiativ samt nr 111 om förbud mot diskriminering. Dessa konventioner har Sverige ratificerat.

I utredningen påpekas också att begränsningen av kollektivavtalets tillämpning strider mot Europarådets sociala stadga.

Danmark har upprättat ett internationellt skeppsregister, DIS, och genomfört liknande lagändringar. Det har lett till att Danmark under årens lopp gång på gång kritiserats för att bryta mot ett antal av ILO:s konventioner om arbetsrätt.

Ett införande av ett svenskt internationellt skeppsregister skulle i högsta grad beröra några av de viktigaste lagarna som reglerar den svenska arbetsmarknaden. Det handlar också om Sveriges respekt för mänskliga rättigheter.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Avser ministern att, trots det ovanstående anförda, ta initiativ till införande av ett svenskt internationellt skeppsregister?

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att Sverige inte ska bryta mot de ILO-konventioner som riksdagen har ratificerat?

Avser ministern att ta några initiativ för att bidra till anständiga arbetsförhållanden och avtalsenliga arbetsvillkor för sjömän i Sverige, Europa och övriga världen?