den 28 november

Interpellation

2011/12:151 Regeringens nedskärningar i gymnasieskolan och effekter på kommunernas kostnader

av Mikael Damberg (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Många aktörer och däribland Sveriges Kommuner och Landsting menar att den nya gymnasieskolan inte kommer att leda till lägre kostnader för kommunerna såsom regeringen påstår. SKL har tvärtom framhållit att regeringens ställningstagande är för löst underbyggt och att det bryter mot finansieringsprincipen. SKL framhåller också att kommunerna kommer att ha ökade kostnader för att under ett par års tid parallellt arbeta med den nya och gamla programstrukturen.

Den 18 november debatterade utbildningsminister Jan Björklund i Gomorron Sverige de stora nedskärningarna som regeringen gör i gymnasieskolan. Utbildningsministern uttryckte då att de 675 miljoner kronor som regeringen skär ned till gymnasieskolan inte ska sparas i gymnasieskolan utan huvudsakligen i andra delar av kommunens verksamhet. Såhär uttryckte utbildningsministern det:

”Det innebär att de här kostnaderna som kommunerna har för arbetslöshet, socialbidrag och kompletterande på komvux kommer att sjunka. Så det är riktigt att gymnasiereformen innebär kostnadsminskningar för kommunerna men det är fel när det påstås att det skulle ske genom stora besparingar i gymnasiet. Det är andra kostnader i kommunerna som kommer att minska till följd av den nya gymnasieskolan.”

Min fråga är nu hur utbildningsministern avser att det ska vara möjligt att spara in 675 miljoner kronor på minskade kostnader för arbetslöshet, socialbidrag och komvux under det första år som den nya gymnasieskolan existerar.