den 23 november

Interpellation

2011/12:137 Speciallärare

av Agneta Luttropp (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Den här interpellationen handlar om de lärare som har en högskoleexamen som speciallärare, men vars utbildning, år 2015, blir ogiltig.

I oktober fick jag ett mejl från en yrkesverksam i skolan som skrev till mig om sin utbildning. Hon citerade sitt utbildningsbevis:

”NN har genomgått följande kurser och utbildningsmoment inom grundläggande högskoleutbildning. Utbildningslinjen omfattar 40 poäng och är en påbyggnadslinje. Speciallärarlinjen gren 3, utbildning av lärare för särskolans träningsskola, verksamhets- och yrkesträning.”

Utbildningsbeviset som det ovanstående är ett citat från är inte längre giltigt efter år 2015. Ingen av de fritidspedagoger som utbildade sig till speciallärare hade någon möjlighet att förutse att deras utbildningsbevis inte skulle gälla under hela deras yrkesverksamhet. Det har gått från giltigt till ogiltigt och har snart inget värde kvar, trots att dessa speciallärare är de inom skolan i dag som har mest erfarenhet och expertis av att jobba med de elever som läser efter träningsskolans kursplan, elever i verksamhetsträning eller yrkesträning.

De flesta speciallärare som gått gren 3 är i dag bortåt 60 år gamla. De har arbetat inom det område de har utbildningsbevis för i ca 20 år. Att begära ett de ska vidareutbilda sig igen kan man knappast.

Det är inte så att det finns för många lärare med kunskap om exempelvis utvecklingsstörning, tvärtom blir de allt färre. Speciallärarna med gren 3-utbildning har en relevant högskoleexamen för den skolform de arbetar i. Det är en skolform där endast 73,8 procent har högskoleutbildning. Läsåret 1993/94 var motsvarande siffra 96 procent. De är således en grupp lärare som minskar i kunskap. I dag finns endast ett fåtal lärosäten som utbildar lärare motsvarande gamla gren 3.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern:

Avser utbildningsministern att ta initiativ som gör att speciallärare som en gång läst in sin behörighet och därefter arbetet i 20 år också fortsättningsvis ska vara behöriga att fortsätta arbeta?

Vilka åtgärder ämnar utbildningsministern föreslå för att eleverna i träningsskola, verksamhetsträning eller yrkesträning inte ska bli drabbade när deras lärare inte längre har behörighet?

Avser utbildningsministern att ta initiativ till att förändra behörighetsförordningen för att bättre ta till vara den kunskap och erfarenhet som finns bland dagens speciallärare i träningsskola, verksamhetsträning eller yrkesträning?