Näringsutskottets betänkande

2011/12:NU12

Några frågor om Patentbesvärsrätten

Sammanfattning

I betänkandet behandlas proposition 2011/12:88 Några frågor om Patentbesvärsrätten. Regeringen föreslår ändringar dels i lagen (1977:729) om Patentbesvärsrätten, dels i lagen (2010:1350) om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden. Inga motioner har väckts med anledning av propositionen. Utskottet tillstyrker regeringens förslag.

Det förstnämnda förslaget innebär att kravet på att Patentbesvärsrätten ska vara delad i avdelningar tas bort, att rätten får vara domför med endast en ledamot i vissa fall och att vittnen och sakkunniga ska få delta i en muntlig förhandling genom ljudöverföring eller ljud- och bildöverföring. Syftet med förslaget är att förenkla Patentbesvärsrättens arbetsformer och därmed förkorta målens handläggningstider.

Förslaget om ändringar i lagen om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden utgörs av följdändringar med anledning av att lagen (2011:1029) om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet trädde i kraft den 1 november 2011.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2012.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Några frågor om Patentbesvärsrätten

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1977:729) om Patentbesvärsrätten,

2. lag om ändring i lagen (2010:1350) om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2011/12:88 punkterna 1 och 2.

Stockholm den 29 maj 2012

På näringsutskottets vägnar

Mats Odell

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Mats Odell (KD), Jonas Eriksson (MP), Jessica Polfjärd (M), Jennie Nilsson (S), Hans Rothenberg (M), Carina Adolfsson Elgestam (S), Olof Lavesson (M), Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Ann-Kristine Johansson (S), Eva Flyborg (FP), Börje Vestlund (S), Lars Isovaara (SD), Kent Persson (V), Boriana Åberg (M), Ingela Nylund Watz (S), Ingemar Nilsson (S) och Erik A Eriksson (C).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I detta betänkande behandlas proposition 2011/12:88 Några frågor om Patentbesvärsrätten.

Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.

Bakgrund

Näringsdepartementet upprättade hösten 2011 en promemoria med förslag till ändringar i lagen (1977:729) om Patentbesvärsrätten. Promemorian har remissbehandlats. Lagrådet har inte haft något att invända mot regeringens lagförslag.

Förslaget till lag om ändring i lagen (2010:1350) om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden har beretts med Konkurrensverket.

Utskottets överväganden

Några frågor om Patentbesvärsrätten

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om Patentbesvärsrätten och i lagen om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden.

Propositionen

Ändringar i lagen om Patentbesvärsrätten

Inledning

Patentbesvärsrätten överprövar beslut av Patent- och registreringsverket i ärenden om patent, varumärken och mönster samt namn och utgivningsbevis för periodisk skrift. Dessutom prövar domstolen överklaganden av Statens jordbruksverks beslut i ärenden om växtförädlarrätt.

Förfarandet i Patentbesvärsrätten är i stort detsamma som i de allmänna förvaltningsdomstolarna. En skillnad är dock t.ex. att den s.k. officialprövningen i Patentbesvärsrätten går längre än i de allmänna förvaltningsdomstolarna. Om det finns särskilda skäl får domstolen t.ex. pröva ett överklagande även om klaganden har återkallat sin talan. Denna ordning motiveras av hänsyn till det allmänna intresset att oriktiga beslut undanröjs, t.ex. om det skulle brista i de objektiva förutsättningarna för en registrering. Förfarandet vid Patentbesvärsrätten är i princip skriftligt. Muntlig förhandling kan dock ingå i handläggningen, och rätten får då höra vittnen eller sakkunniga om det behövs för utredningen. Till skillnad från vad som gäller i allmänna domstolar och allmänna förvaltningsdomstolar får ett vittne och en sakkunnig emellertid inte delta i en muntlig förhandling i Patentbesvärsrätten genom ljudöverföring eller ljud- och bildöverföring.

Patentbesvärsrättens organisation regleras i lagen (1977:729) om Patentbesvärsrätten. Särskilda bestämmelser finns därutöver i en förordning. Domstolen har en organisation med tio ledamöter, varav fem lagfarna domare och fem tekniskt kunniga. Patentbesvärsrätten är domför med tre ledamöter. Rätten är delad i avdelningar, och det får finnas högst tre avdelningar.

Avdelningskravet slopas

För att modernisera och reformera domstolsväsendet och göra det mer effektivt och flexibelt har bestämmelserna om avdelningsindelning för tingsrätterna, hovrätterna, förvaltningsrätterna och kammarrätterna ändrats. Syftet är att i större utsträckning låta domstolarna själva besluta om sin organisation. Regeringen anser att detta bör gälla även för Patentbesvärsrätten och föreslår att kravet på att Patentbesvärsrätten ska vara delad i avdelningar tas bort.

Avskrivning av mål och ansökan

Enligt förslaget ska Patentbesvärsrätten vara domför med endast en ledamot vid avskrivning av ett mål efter återkallelse. Detsamma ska gälla vid beslut om avskrivning av patentansökan som beror på att sökanden inte har betalat sin årsavgift.

Regeringen anför att handläggning av en återkallelse av ett överklagande får anses vara en förhållandevis enkel åtgärd som i normala fall inte motiverar att beslut fattas av tre ledamöter. Det är dessutom ytterst ovanligt att en officialprövning behöver ske när ett överklagande i Patentbesvärsrätten återkallas. Vid avskrivning av mål efter återkallelse bör därför, i likhet med vad som gäller för allmänna domstolar och allmänna förvaltningsdomstolar, rätten vara domför med en ledamot.

Av patentlagen (1967:837) följer att sökanden ska betala en årsavgift för varje avgiftsår som börjar innan ansökan slutligt har avgjorts. En patentansökan ska avskrivas om sökanden inte betalar årsavgift. Ett sådant avskrivningsbeslut bör enligt regeringen kunna fattas av en ledamot.

Deltagande i muntlig förhandling

Sökanden eller klaganden och den som har att svara i ett mål får delta i målet i en muntlig förhandling i Patentbesvärsrätten genom ljudöverföring eller ljud- och bildöverföring. Detta gäller dock inte för vittnen och sakkunniga, vilket regeringen anser är ologiskt. Enligt förslaget ska vittnen och sakkunniga få delta i en muntlig förhandling genom ljudöverföring eller ljud- och bildöverföring under samma förutsättningar som redan gäller för allmänna domstolar och allmänna förvaltningsdomstolar.

Ändringar i lagen om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden

Av lagen (2010:1350) om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden (uppgiftsskyldighetslagen) följer att Konkurrensverket får ålägga företag eller någon annan att lämna de uppgifter som verket behöver. Ett sådant åläggande får förenas med vite. Uppgiftsskyldigheten som föreskrivs i lagen omfattar emellertid inte Konkurrensverkets utredning i enskilda ärenden enligt bl.a. lagen (2007:1091) om offentlig upphandling och lagen (2007:1092) om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster. Ett åläggande som riktas till någon i dennes egenskap av upphandlande myndighet eller enhet enligt nämnda upphandlingslagar får inte förenas med vite.

Den 1 november 2011 trädde lagen (2011:1029) om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet i kraft. Av misstag lämnade regeringen i propositionen Upphandling på försvarsområdet (prop. 2010/11:150) inget förslag till lag om ändring i uppgiftsskyldighetslagen när lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet infördes. I likhet med vad som gäller i fråga om ovan nämnda upphandlingslagar bör uppgiftsskyldighetslagen enligt regeringen inte omfatta enskilda ärenden enligt lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet som har tillkommit efter det att uppgiftsskyldighetslagen trädde i kraft (jfr prop. 2009/10:218 s. 23). Ett åläggande att lämna uppgifter, som riktar sig mot någon i dennes egenskap av upphandlande myndighet eller enhet enligt lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet, bör inte heller få förenas med vite.

Utskottets ställningstagande

Utskottet tillstyrker propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2011/12:88 Några frågor om Patentbesvärsrätten:

1.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1977:729) om Patentbesvärsrätten.

2.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:1350) om uppgiftsskyldighet i fråga om marknads- och konkurrensförhållanden.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag