Konstitutionsutskottets betänkande

2011/12:KU24

Indelning i utgiftsområden

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas 2012 års ekonomiska vårproposition (prop. 2011/12:100) förslagspunkterna 2–8 som gäller lagförslag om ändring i riksdagsordningen och ändringar av ändamål och verksamheter på utgiftsområden. Regeringens förslag till ändringar i riksdagsordningen innebär bl.a. att två utgiftsområden ändrar namn. Anledningen till förslaget är att vissa termer behöver förtydligas.

Regeringens lagförslag föreslås träda i kraft den 1 oktober 2012 och tillämpas första gången i fråga om statens budget för 2013.

Utskottet föreslår att riksdagen dels antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen, dels godkänner regeringens förslag till ändringar av ändamål och verksamheter på utgiftsområden. 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Indelning i utgiftsområden

 

Riksdagen godkänner regeringens förslag till

a) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 14.1.1 i propositionen),

b) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 24 Näringsliv (avsnitt 14.1.2),

c) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv respektive utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 14.1.3),

d) ändringar av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning respektive utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid (avsnitt 14.1.4 och 14.1.5),

e) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 20 Allmän miljö och naturvård respektive utgiftsområde 1 Rikets styrelse (avsnitt 14.1.6).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2011/12:100 punkterna 3–8.

2.

Ändringar i riksdagsordningens tilläggsbestämmelser

 

Riksdagen antar regeringens förslag i bilaga 2 till lag om ändring i riksdagsordningen. Därmed bifaller riksdagen proposition 2011/12:100 punkt 2.

Stockholm den 31 maj 2012

På konstitutionsutskottets vägnar

Peter Eriksson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Peter Eriksson (MP), Per Bill (M), Sven-Erik Österberg (S), Andreas Norlén (M), Helene Petersson i Stockaryd (S), Lars Elinderson (M), Billy Gustafsson (S), Karl Sigfrid (M), Phia Andersson (S), Hans Hoff (S), Per-Ingvar Johnsson (C), Tuve Skånberg (KD), Jonas Åkerlund (SD), Mia Sydow Mölleby (V), Ann-Britt Åsebol (M), Anna-Lena Sörenson (S) och Mathias Sundin (FP).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I detta betänkande behandlas 2012 års ekonomiska vårproposition (prop. 2011/12:100) förslagspunkterna 2–8 som gäller ändringar i riksdagsordningens tilläggsbestämmelser och förändringar i fråga om utgiftsområdena. En förteckning över behandlade förslag finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Propositionen har i dessa delar inte föranlett några följdmotioner.

Konstitutionsutskottet beslutade den 24 april 2012 att bereda finans-, civil-, socialförsäkrings-, social-, kultur-, utbildnings-, miljö- och jordbruks-, närings- samt arbetsmarknadsutskotten tillfälle att senast den 22 maj 2012 avge yttrande över regeringens proposition 2011/12:100 2012 års ekonomiska vårproposition förslagspunkterna 2–8 jämte eventuella motioner som kan komma att väckas i de delar som berör respektive utskotts beredningsområde. Social- och miljö- och jordbruksutskotten har genom protokollsutdrag yttrat sig till konstitutionsutskottet och därigenom meddelat att de tillstyrker regeringens förslag i de delar som berör utskottens beredningsområden. Övriga utskott har beslutat att inte avge något yttrande i ärendet.

Bakgrund

I Riksdagsutredningens betänkande 1993/94:TK3 diskuterades ett antal principiella grunder för statsbudgetens indelning i utgiftsområden med utgångspunkt i de krav på en sådan indelning som emanerade från den s.k. rambeslutsmodellen. Indelningen borde enligt utredningens mening tillfredsställa krav på politisk relevans, statsfinansiellt lämpliga avgränsningar, möjlighet att göra meningsfulla prioriteringar och att följa upp resultaten. Utgiftsområdena borde enligt utredningen ha en över tiden önskvärd fasthet som ändå kan förenas med flexibilitet och situationsanpassning. Konstitutionsutskottet tillstyrkte utredningens förslag i denna del, och riksdagen biföll utskottets förslag (bet. 1995/96:KU21, rskr. 1995/96:157–160).

I 5 kap. 12 § riksdagsordningen anges det att riksdagen genom lag kan besluta att hänföra statsutgifter till olika utgiftsområden. Enligt tilläggsbestämmelse 5.12.1 ska beslut i fråga om vilka ändamål och verksamheter som ska innefattas i ett utgiftsområde fattas i samband med beslut med anledning av den ekonomiska vårpropositionen. Utgiftsområdena och deras benämningar framgår av tilläggsbestämmelsen. Utgiftsområdenas innehåll är inte lagreglerat. I konstitutionsutskottets betänkande 1995/96:KU21 presenterades (i bilaga 1) ett förslag till indelning av budgeten i utgiftsområden, vilken även innefattade en förteckning över verksamheter, bidrag och myndigheter m.m. fördelade på utgiftsområden. Riksdagen beslutade om förteckningen i enlighet med utskottets förslag (bet. 1995/96:KU21, rskr. 1995/96:157–160). Riksdagen beslutade våren 2001 att regeringen i den ekonomiska vårpropositionen skulle lämna förslag till ändringar i indelningen av utgiftsområden och att ändringarna skulle fastställas av riksdagen i samband med behandlingen av detta ärende (framst. 2000/01:RS1, bet. 2000/01:KU23, rskr. 2000/01:273). Som bakgrund till förslaget om ändringar i utgiftsområdena hade Riksdagskommittén noterat följande:

En lämplig ordning är att regeringen i vårpropositionen lämnar förslag till ändringar i indelningen och att ändringarna fastställs av riksdagen. De ändringar vi då avser är de som behövs för att utgiftsområdesindelningen skall vara förenlig dels med riksdagsordningen, dels med riksdagsbeslutet om ämnesförteckning. Samma skäl som gäller för regeringens förslag gör sig enligt vår mening gällande också i fråga om motioner. Alla förslag om utgiftsändringar som kräver ändringar i riksdagsordningen eller i den förteckning i KU-betänkandet som riksdagen ställt sig bakom med de ändringar som redan genomförts bör således beslutas under våren. Det ter sig enligt vår mening knappast rimligt att ha en ordning som innebär att hela ämnesförteckningen bifogas propositionen eller utskottsbetänkandet varje år. Det borde vara tillräckligt att bara ändringarna redovisas. Det kan vara lämpligt att med några års mellanrum – beroende på antalet ändringar – som bilaga till propositionen eller betänkandet foga en fullständig förteckning. (framst. 2000/01:RS1 s. 92)

Våren 2009 uttalade konstitutionsutskottet att det knappast ter sig rimligt att ha en ordning som innebär att hela förteckningen redovisas varje år utan att det borde vara tillräckligt att bara de aktuella ändringarna redovisas. Utskottet uttalade även att det kunde vara lämpligt att regelbundet med några års mellanrum – beroende på antalet ändringar – i en bilaga till utskottets betänkande redovisa en fullständig förteckning (bet. 2008/09:KU26 s. 9). När utskottet behandlade frågor om indelning av utgiftsområden våren 2010 uttalade utskottet att en lämplig tidpunkt för att redovisa en fullständig förteckning i utskottets betänkande i normala fall borde vara det första riksmötet i varje mandatperiod (bet. 2009/10:KU39 s. 15).

Senast en fullständig ämnesförteckning över indelningen av statsbudgetens ändamål och verksamheter i utgiftsområden godkändes av riksdagen var våren 2011 (bet. 2010/11:KU32 bilaga 5, rskr. 2010/11:294–295).

Propositionens huvudsakliga innehåll

2012 års ekonomiska vårproposition (prop. 2011/12:100) innehåller regeringens förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken. Riktlinjernas syfte är att ange politikens inriktning inför budgetpropositionen för 2013. I den del som behandlas här föreslår regeringen att riksdagen dels antar vissa ändringar i riksdagsordningen som skulle innebära bl.a. att två utgiftsområden ändrar namn (förslagspunkt 2), dels godkänner sex ändringar i fördelningen av ändamål och verksamheter på utgiftsområden (förslagspunkterna 3–8). Regeringens förslag till de sistnämnda ändringarna rör kungafondens kansli, ansvaret för vissa associationsrättsliga ärenden, statens nämnd för arbetstagares uppfinningar, statligt stöd till idrottsutbildning, lexikaliskt arbete inom tolkområdet och viss verksamhet vid Havs- och vattenmyndigheten.

Utskottets överväganden

Indelning i utgiftsområden

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner regeringens förslag till ändringar av ändamål och verksamheter på utgiftsområden.

Gällande ordning

Enligt tilläggsbestämmelse 5.12.1 till riksdagsordningen ska beslut om vilka ändamål och verksamheter som ska innefattas i ett utgiftsområde fattas i samband med beslut om den ekonomiska vårpropositionen.

Propositionen

I vårpropositionen (s. 283–285) lämnar regeringen förslag till ändringar av ändamål och verksamheter på utgiftsområden. Av propositionen framgår det att ändringarna bör tillämpas fr.o.m. 2013.

Kungafondens kansli

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser Kungafondens kansli och som finansieras från anslaget 4:1 Regeringskansliet m.m. under utgiftsområde 1 Rikets styrelse flyttas till utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning.

Ändringen syftar enligt regeringen till att ytterligare renodla Regeringskansliets verksamhet till att biträda regeringen med underlag i dess roll att styra riket. Mot den bakgrunden bedömer regeringen att ansvaret för Kungafondens kansli bör flyttas från Regeringskansliet till Kammarkollegiet. Ändringens påverkan (dvs. det belopp som överförs från det ena till det andra utgiftsområdet) på utgiftsramarna för 2013 uppgår till 300 000 kronor.

Ansvaret för vissa associationsrättsliga ärenden

I propositionen föreslås att de ändamål och verksamheter som avser vissa associationsrättsliga ärenden och som finansieras från anslaget 5:1 Länsstyrelserna m.m. under utgiftsområde 1 Rikets styrelse flyttas till utgiftsområde 24 Näringsliv.

Av propositionen framgår att länsstyrelserna handlägger vissa ärenden om sammankallande av bolagsstämma och föreningsstämma, förordnande av revisorer samt utseende av en eller flera särskilda granskare i aktiebolag, ekonomiska föreningar, Europabolag och Europakooperativ. Förutsättningarna för att flytta över handläggningen av ärendena till Bolagsverket har utretts (SOU 2009:34 och SOU 2009:37). Utredningarna föreslår att handläggningen av ärendena tas över av Bolagsverket som ett led i förenklingsarbetet för företag. I syfte att samordna och ytterligare effektivisera handläggningen av de ovan nämnda associationsrättsliga ärendena föreslår regeringen att indelningen av de ändamål och verksamheter på utgiftsområden som avser dessa ärenden ändras enligt ovan. Regeringen avser att återkomma till riksdagen i budgetpropositionen för 2013 med förslag till ändringar av utgiftsramar och anslag.

Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar och som finansieras från anslaget 2:3 Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar under utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv flyttas till utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning.

Som skäl till ändringen anger regeringen att Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar och dess verksamhet bör föras över till Kammarkollegiet som ett led i utformningen av en mer samordnad och effektiv hantering av små myndigheter. Ändringens påverkan på utgiftsramarna för 2013 uppgår till 93 000 kronor.

Statligt stöd till idrottsutbildning

I propositionen föreslås att de ändamål och verksamheter som avser särskilt verksamhetsstöd för idrottens studie-, bildnings- och utbildningsverksamhet och som finansieras från anslaget 1:15 Statligt stöd till vuxenutbildning under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning flyttas till utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid.

Som skäl till ändringen anförs följande i propositionen. Statens skolverk betalar månadsvis ut särskilt verksamhetsstöd till Studieförbundet Idrottsutbildarna för studie-, bildnings- och utbildningsverksamhet (Sisu). Sisu är idrottens studieförbund och stödet till dess verksamhet bör enligt regeringen i likhet med stödet till övriga studieförbund behandlas inom ramen för folkbildningen under utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid. Ändringens påverkan på utgiftsramarna för 2013 uppgår till 160 555 000 kronor.

Lexikaliskt arbete inom tolkområdet

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser lexikaliskt arbete inom tolkområdet vid Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet och som finansieras från anslaget 2:71 Särskilda åtaganden för universitet och högskolor under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning flyttas till utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid.

Som skäl till ändringen framhåller regeringen riksdagens beslut med anledning av propositionen En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (prop. 2009/10:149, bet. 2009/10:UbU23, rskr. 2009/10:337). Beslutet innebär bl.a. omfattande avregleringar av universitets och högskolors interna organisation. Som en följd av riksdagsbeslutet anser regeringen att Institutet för språk och folkminnen bör ta över det ansvar för lexikaliskt arbete inom tolkområdet som i dag bedrivs av Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet. Ändringens påverkan på utgiftsramarna för 2013 uppgår till 1 000 000 kronor.

Viss verksamhet vid Havs- och vattenmyndigheten

I propositionen föreslås att de ändamål och verksamheter som avser huvudparten av verksamheten vid Havs- och vattenmyndighetens utredningskontor samt verksamheten som avser beviljande av dispenser från förbudet mot dumpning av avfall och som finansieras från anslaget 1:17 Havs- och vattenmyndigheten under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård flyttas till utgiftsområde 1 Rikets styrelse.

Bakgrunden till ändringen är enligt propositionen att huvudparten av verksamheten vid Havs- och vattenmyndighetens utredningskontor efter beslut av regeringen har överförts till länsstyrelserna i Norrbottens, Västernorrlands och Västra Götalands län. Verksamheten inrättades vid berörda länsstyrelser den 1 januari 2012. Under 2012 finansieras verksamheten från anslaget 1:17 Havs- och vattenmyndigheten under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård. Regeringen anser dock att verksamheten fr.o.m. 2013 bör flyttas till utgiftsområde 1 Rikets styrelse. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar fr.o.m. den 1 juli 2011 för dispenser från det generella förbudet mot dumpning av avfall enligt 15 kap. 33 § miljöbalken. I syfte att få en tydligare ansvarsfördelning avser regeringen att fr.o.m. den 1 januari 2013 flytta denna verksamhet till länsstyrelserna.

Yttrande från miljö- och jordbruksutskottet

Av ett protokollsutdrag till konstitutionsutskottet framgår att miljö- och jordbruksutskottet tillstyrker det i vårpropositionen framlagda förslaget (förslagspunkt 8) att de ändamål och verksamheter som avser huvudparten av verksamheten vid Havs- och vattenmyndighetens utredningskontor samt verksamheten som avser beviljande av dispenser från förbudet mot dumpning av avfall flyttas till utgiftsområde 1 Rikets styrelse.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning om behovet av ovanstående utgiftsområdesändringar. Utskottet tillstyrker därmed propositionen i denna del. Ändringarna medför enligt utskottet inga justeringar i den senaste publicerade och av riksdagen godkända ämnesförteckningen över indelningen av ändamål och verksamheter i de utgiftsområden som finns i statens budget.

Ändringar i riksdagsordningens tilläggsbestämmelser

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen.

Propositionen

I regeringens ekonomiska vårproposition föreslås ändringar i tilläggsbestämmelserna 4.6.5, 4.6.8, 4.6.9 och 5.12.1 till riksdagsordningen. Regeringens förslag återges i bilaga 2. Förslaget innebär att utgiftsområde 18 ändrar namn till Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik för att tydliggöra att samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande utgör ett sammanhållet område som är åtskilt från konsumentpolitiken.

Vidare innebär lagförslaget att utgiftsområde 10 ändrar namn till Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning och att ordet handikapp i listan över de ärenden som socialutskottet har att bereda ändras till uttrycket personer med funktionsnedsättning. Ändringen motiveras av att regeringen i en tidigare proposition om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning (prop. 2008/09:28) uttalat att de termer på det handikappolitiska området som publiceras i Socialstyrelsens termbank bör få genomslag i den svenska lagstiftningen efter hand.

Yttrande från socialutskottet

Av ett protokollsutdrag till konstitutionsutskottet framgår att socialutskottet tillstyrker det i vårpropositionen framlagda lagförslaget (förslagspunkt 2) om ändringar i riksdagsordningens tilläggsbestämmelser.

Utskottets ställningstagande

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen. I sammanhanget noterar utskottet att lagändringen innebär att namnen på två av utgiftsområdena i statens budget ändras. Ämnesförteckningen över indelningen ändamål och verksamheter i budgetens utgiftsområden innehåller bl.a. utgiftsområdenas namn. Utskottet har tidigare uttalat att det knappast ter sig rimligt att ha en ordning som innebär att hela förteckningen redovisas varje år. Utskottet bedömer i enlighet med sina tidigare uttalanden att det är tillräckligt att bara de aktuella ändringarna redovisas här och att förteckningen uppdateras med de nya utgiftsområdesnamnen vid närmaste lämpliga tillfälle.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2011/12:100 2012 års ekonomiska vårproposition:

2.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen (avsnitt 2.1 och 14.2).

3.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 14.1.1).

4.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 24 Näringsliv (avsnitt 14.1.2).

5.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv respektive utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 14.1.3).

6.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning respektive utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid (avsnitt 14.1.4).

7.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning respektive utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid (avsnitt 14.1.5).

8.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård respektive utgiftsområde 1 Rikets styrelse (avsnitt 14.1.6).

Bilaga 2

Regeringens lagförslag