Rättvisepartiet Socialisterna är sedan 1998 registrerad partibeteckning för val till riksdagen. Registreringen gäller också för val till landstings- och kommunfullmäktige samt för val till Europaparlamentet. Partiet har enligt uppgift deltagit i samtliga riksdagsval fr.o.m. 1998. I valet 2006 fick partiet mandat i fullmäktige i Haninge, Luleå och Umeå kommuner.

I en till Valprövningsnämnden den 6 april 2010 inkommen skrivelse anför Rättvisepartiet Socialisterna i huvudsak följande. En grupp medlemmar i Umeå har lämnat partiet och har bildat ett nytt parti. Enligt vad Rättvisepartiet Socialisterna erfarit kommer detta nya parti att få trycka valsedlar med partibeteckningen Rättvisepartiet Socialisterna med underrubriken enhetslista för jobb – mot nedskärningar. Om det namnet tillåts kan två partier med samma namn bli invalda i kommuner, landsting och riksdag.

Rättvisepartiet Socialisterna yrkar att Valprövningsnämnden, för att förhindra missbruk av partinamnet, upphäver länsstyrelsens beslut att utdela behörighet för att beställa valsedlar under namnet Rättvisepartiet Socialisterna med någon form av underrubrik.

Valprövningsnämnden har inhämtat yttrande från Valmyndigheten, som anfört bl.a. följande.

Rättvisepartiet Socialisterna har enligt 6 kap. 7 § vallagen begärt att partivalsedlar för partiet ska läggas ut i Luleå och Haninge kommuner. Däremot har ingen sådan begäran framförts för Umeå kommun.

Valmyndigheten avslog den 25 februari 2010 en ansökan från Rättvisepartiet [en helt annan gruppering än de nu aktuella, Valprövningsnämndens anm.] om registrering av partibeteckningen ”Rättvisepartiet”. Som motivering anförde Valmyndigheten att det förelåg risk för förväxling med den sedan tidigare registrerade partibeteckningen Rättvisepartiet Socialisterna. Beslutet överklagades till Valprövningsnämnden som inte ändrade Valmyndighetens beslut.

Någon beställning av valsedel har denna dag ännu inte kommit in till någon länsstyrelse från Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb – mot nedskärningar men Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat ge detta parti det certifikat som behövs för åtkomst till valdatasystemet. Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb – mot nedskärningar kan när som helst lägga in sin valsedelsbeställning och därmed få valsedlar tryckta.

Enligt 15 kap. 3 § 3. c) vallagen kan beslut av den centrala valmyndigheten eller, i förekommande fall länsstyrelsen i ärende enligt 6 kap. om valsedlar överklagas.

Valmyndigheten ifrågasätter om det i vart fall i nuläget finns något myndighetsbeslut att överklaga. Det skulle i så fall vara beslutet att utdela behörighet till ett datasystem för valsedelsbeställning som skulle kunna uppfattas som en bekräftelse på att partiet Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb – mot nedskärningar kommer att beställa en valsedel med ovannämnda layout.

Om Valprövningsnämnden skulle finna det möjligt att pröva ärendet i sak ifrågasätter Valmyndigheten också om länsstyrelsen, ifall beteckningen Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb – mot nedskärningar anses vara en annan än Rättvisepartiet Socialisterna, har någon möjlighet att med stöd av vallagen hindra Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb – mot nedskärningar att beställa och få valsedlar tryckta. Den fria nomineringsrätten kräver inte att partibeteckning är registrerad för att godtas vid valet.

Det framgår heller inte om Rättvisepartiet Socialisterna avser att ha någon valsedel i kommunvalet i Umeå. Skulle båda partibeteckningarna förekomma får länsstyrelsen vid röstsammanräkningen bedöma om de ska behandlas som två partier eller läggas samman, se t.ex. Valprövningsnämnden 1983:12 eller 1992:5.

Valmyndigheten finner det vara ett icke önskvärt inslag i valsystemet att partier med icke registrerad partibeteckning kan beställa valsedlar med partibeteckningar som är så lika andra partiers att de inte skulle ha fått en anmälan om registrering av beteckningen godkänd.

Valmyndigheten vill också peka på rättsfallet NJA 1965 s. 116 där utläggning av lätt förväxlingsbara valsedlar bedömts som otillbörligt verkande vid röstning.

Rättvisepartiet Socialisterna tillägger i yttrande att partiet avser att ställa upp med en valsedel i kommunvalet i Umeå men att frågan inte är begränsad till Umeå kommun.

Valprövningsnämnden beslutar följande.

Valprövningsnämnden har inhämtat att Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb – mot nedskärningar numera har beställt valsedlar med denna beteckning till val till landstingsfullmäktige i Västerbottens län och till kommunfullmäktige i Umeå kommun.

Enligt 6 kap. 6 § vallagen (2005:837) ska alla valsedlar och kuvert som används vid val tillhandahållas av den centrala valmyndigheten. Valsedlar beställs hos länsstyrelsen antingen via Internet eller med särskilda blanketter som länsstyrelsen tillhandahåller. Ett parti som vill beställa valsedlar via Internet tilldelas på begäran ett certifikat och lösenord av länsstyrelsen.

En första fråga är om länsstyrelsens åtgärd att ge Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb – mot nedskärningar ett certifikat för åtkomst till valdatasystemet är ett beslut i förvaltningslagens mening. Det certifikat som tilldelats Rättvisepartiet Socialisterna enhetslista för jobb - mot nedskärningar är en handling som utfärdats av Länsstyrelsen i Västerbottens län och som innehåller användaruppgifter med bl.a. lösenord samt vägledning om hur man går tillväga för att få tillgång till valdatasystemet. Beslutet är inte undertecknat och innehåller inte heller någon uppgift om vem som beslutat angående certifikatet. Valprövningsnämnden finner dock att det av länsstyrelsen utfärdade meddelandet har sådana rättsverkningar att det får anses utgöra ett förvaltningsrättsligt beslut (jfr RÅ 2004:8).

Nästa fråga är om beslutet med stöd av vallagens bestämmelser om överklagande kan prövas av Valprövningsnämnden. Valprövningsnämnden finner att beslutet att ge ett parti certifikat för åtkomst till valdatasystemet inte är ett sådant beslut enligt 6 kap. vallagen om valsedlar som kan överklagas till Valprövningsnämnden med stöd av 15 kap. 3 § 3 c samma lag. Inte heller i övrigt finns någon grund för Valprövningsnämnden att pröva överklagandet. Överklagandet ska därför avvisas.

Valprövningsnämnden vill tillägga följande.

Partibegreppet i 3 kap. 7 § regeringsformen godtar varje sammanslutning eller väljargrupp vars namn förekommer på en valsedel. I princip kan vem som helst beställa valsedlar av Valmyndigheten med vilken uppgiven partibeteckning som helst. Enda begränsningen ligger i att beställaren måste betala valsedlarna i förskott för att myndigheten ska leverera valsedlarna (SOU 2004:111 s. 161). Någon annan grund för länsstyrelsen att inte effektuera en sådan beställning finns inte i vallagen. En begränsning är dock att beställning av valsedlar för parti med registrerad partibeteckning enligt Valmyndighetens manual endast kan göras av den som partiet gett behörighet. Motsvarande begränsning gäller för annat parti som har rätt till gratis valsedlar.

Här kan också nämnas att Nominerings- och valkretskommittén föreslog införandet av ett straffrättsligt ansvar i 17 kap. 8 § brottsbalken för den som på en valsedel försöker utnyttja en partibeteckning på ett uppenbart vilseledande sätt (se SOU 1995:143 s. 150 – 151). För att få effekt på valutgången föreslog kommittén vidare att det i vallagens bestämmelser om överklagande skulle införas ytterligare en grund för upphävande av val, nämligen om ”någon…på valsedel utnyttjat partibeteckning på ett uppenbart vilseledande sätt”. Regeringen ansåg emellertid inte att det behövdes något utökat straffrättsligt ansvar, bl.a. mot bakgrund av att det infördes en ordning med frivillig anmälan av samtliga kandidater (prop. 1996/97:70 s. 129). Nominerings- och valkretskommitténs förslag infördes därför inte.

Det finns alltså, utöver bristande betalning, inte i vallagen någon grund för valmyndigheten att vägra att tillhandahålla valsedlar åt ett parti, även om partibeteckningen är så lik en redan registrerad partibeteckning, att den, på grund av förväxlingsrisk, inte skulle kunnat registreras. Valmyndigheten har i sitt yttrande pekat på några av de olägenheter som kan följa av den gällande ordningen.

Enligt Valprövningsnämndens mening finns det skäl att i lagstiftningssammanhang överväga den frågan som här aktualiserats.

Valprövningsnämndens beslut 

Valprövningsnämnden avvisar överklagandet.