den 11 april

Fråga

2010/11:444 Import av sandblästrade jeans och förhållandena vid tillverkningen

av Amineh Kakabaveh (V)

till statsrådet Ewa Björling (M)

I november 2010 publicerade Fair Trade Center, FTC, rapporten ”Sjukt snyggt – en rapport om sandblästrad denim”. I den visas att sandblästring av jeans, produktionen av så kallat denimtyg, är hälsovådlig. Vid exponering för kvartshaltigt damm kan den dödliga lungsjukdomen silikos utvecklas. Enligt FTC har hittills ca 50 personer i Turkiet avlidit efter att ha arbetat med sandblästring. Enligt turkiska Solidaritetskommittén för sandblästringsarbetare har ytterligare runt 5 000 personer inom textilindustrin fått stendammslunga. Denna produktionsmetod förbjöds av hälsoskäl i de flesta europeiska länder redan för 40 år sedan, men lever alltså fortfarande kvar i bland annat Turkiet.

FTC:s studie visar att många svenska klädföretag saknar kunskap om riskerna vid produktionen och om arbetsförhållandena hos sina underleverantörer. Efter dessa avslöjanden har 17 svenska klädföretag – däribland Tiger of Sweden, H&M, Kappahl, Gina Tricot, Whyred och Lindex – slutat köpa sandblästrad denim från Turkiet. Samma företag har dock tidigare köpt stora mängder jeans från landet och tjänat stora pengar på att sälja produkterna.

Att skuldbelägga konsumenterna i detta fall är svårt eftersom det är omöjligt att se på tyget vilken metod som använts för att det ska se moderiktigt slitet ut. Ansvaret bör i stället helt läggas på de svenska importföretagen. Företagen måste nu visa att man menar allvar och betala skadestånd till berörda arbetare och deras familjer. Jag vill med anledning härav fråga statsrådet Ewa Björling:

Vad avser statsrådet att göra för att förmå svenska importörer av sandblästrat jeanstyg från Turkiet att ge någon form av kompensation för de skador som arbetarna och deras efterlevande åsamkats på grund av att företagen underlåtit att skaffa sig kunskap om arbetsförhållandena hos sina underleverantörer?