den 5 november

Interpellation

2009/10:88 Åtgärder mot bonussystem

av Monica Green (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Några månader efter det att regeringen beslutat att det skulle vara tillåtet att fördubbla bonusar i statliga bolag vände regeringen helt om. Plötsligt började flera statsråd offentligt kritisera de som tog ut bonusar. Regeringen påstod att trycket ökade på bankerna i riktning att sluta ge sina ledningar bonusar. Det framställdes krav på begränsningar för såväl bonusar som löneökningar.

Dessutom skulle ett omfattande arbete starta internationellt i EU och inom G20-länderna om att ta bort bonusar till bankdirektörer. Men nu visar det sig att arbetet inte alls givit resultat – det vill säga tvärtom vad statsministern sade efter EU:s toppmöte i Bryssel:

– Som jag ser det, sprack bonusbubblan i kväll.

Som EU:s ordförande deltog statministern i G20:s toppmöte i Pittsburgh. Efter mötet påstod statsministern att det varit en stor framgång för Sverige och för EU i frågan om bonusar på finansmarknaderna och han välkomnade väldigt mycket slutsatstexterna.

Enligt Svenska Dagbladet har Financial Stability Board, som har fått G20:s uppdrag att utforma de nya reglerna, står det inte att rörliga ersättningar ska bort. Där står det att för högre bankchefer och andra anställda gäller att ”en betydande del av ersättningen skall vara rörlig”.

Statsministern har hittills inte varit framgångsrik i att omsätta hård retorik om bonusexcesser i praktisk handling.

Hur avser statsministern att agera för att uttalandena om bonus också ska resultera i praktisk handling?