den 26 november

Interpellation

2009/10:141 Förbifart Stockholm och kollektivtrafiken

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Inför Köpenhamnsmötet står världens ledare inför en avgörande utmaning. Det gäller att hitta metoder för att på ett snabbt och effektivt sätt minska utsläppen av växthusgaser. En nyckelfråga är ifall den rika delen av världen axlar sitt ansvar att gå före i omställningen, och på så sätt visa omvärlden att det går att ställa om energislösande och fossilberoende transportsystem till att bli klimatsmarta och effektiva.

Just nu pågår åtgärdsplaneringen för trafikplanen 2010–2021. Här finns en möjlighet att styra om investeringar till att bli en del av klimatlösningen, i stället för motsatsen. Att lägga 28 miljarder kronor, som Förbifart Stockholm beräknas kosta, på en sexfilig motorväg som inte leder oss ett enda steg närmare en lösning på klimatfrågan är i detta perspektiv obegripligt. Med anledning av detta vill jag ställa ett antal frågor till Åsa Torstensson angående Förbifart Stockholms koppling till kollektivtrafiken.

Torstensson påstår att Förbifart Stockholm underlättar för kollektivtrafiken. Jag har inte hittat något underlag som stöder påståendet.

Inget av de sex körfälten på Förbifart Stockholm kommer att avsättas för busstrafik i till exempel rusningstid. Busstrafiken kommer alltså att stå i samma köer som bilarna. Busstrafikens restider blir dessutom avsevärt längre eftersom Förbifart Stockholm inte dimensionerats efter busstrafik. Det kan innebära 20–25 minuters längre resa kollektivt jämfört med bilen. SL beräknar ca 1 000 bussresenärer på Förbifart Stockholm i rusningstrafik år 2030, jämfört med 15 000 biltrafikanter, alltså en bråkdel av resenärerna kommer att åka kollektivt på motorvägen.

Med Stockholmsöverenskommelsen kommer andelen kollektivtrafikresenärer att minska. Den blygsamma ökningen av resenärer i kollektivtrafiken äts upp av en kraftig ökning av resenärer med bil. Det är helt fel väg att gå. För att nå klimat- och andra miljömål krävs att andelen kollektivtrafikresenärer ökar, medan andelen som reser med bil minskar. Detta är ett faktum som statsrådet inte tycks vilja kännas vid. Vi kan inte se att Förbifart Stockholm är en bra lösning för kollektivtrafiken. Det är tydligt att syftet i första hand är att underlätta för och öka biltrafiken.

Just nu pågår fördubblingskampanjen som drivs av ett antal branschorganisationer i kollektivtrafiken, med syfte att fördubbla kollektivtrafiken till 2020. Jag undrar om statsrådet delar denna målsättning om en fördubbling av kollektivtrafiken.

Frågor till statsrådet:

1. Vilket underlag har statsrådet för att påstå att Förbifart Stockholm underlättar för kollektivtrafiken?

2. Delar statsrådet de olika branschorganisationernas mål om att fördubbla kollektivtrafikens andel av persontransporterna till 2020?

3. Kan statsrådet för sitt agerande hänvisa till trafikforskare eller branschorganisationer som anfört att Förbifart Stockholm är en bra åtgärd för kollektivtrafiken?