Socialförsäkringsutskottets betänkande

2009/10:SfU5

Beräkning av förmögenhet vid fastställande av vissa förmåner

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens proposition 2008/09:203 Beräkning av förmögenhet vid fastställande av vissa förmåner och en motion som väckts med anledning av propositionen. Vidare behandlas ett lagförslag avseende bostadstillägg i proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet. Det lagförslaget samordnas med ett lagförslag i proposition 2008/09:203.

I proposition 2008/09:203 lämnas förslag till en lag om beräkning av förmögenhet vid fastställande av vissa förmåner inom socialförsäkringen och studiestödet. Förslaget innebär att förmögenhetsprövningen för sådana förmåner fr.o.m. den 1 januari 2010 ska kopplas till denna lag.

I propositionen föreslås också att förmögenhetsprövningen ska slopas i fråga om underhållsstöd.

Med en justering och ändrad övergångsbestämmelse i regeringens förslag avseende underhållsstöd tillstyrker utskottet förslagen i de nämnda propositionerna och avstyrker motionen.

Utskottet föreslår även på eget initiativ en följdändring i lagen (2005:466) om beräkning av inkomstprövade socialförsäkringsförmåner m.m. för neurosedynskadade.

I betänkandet finns en reservation (v).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Förmögenhetsbegreppet m.m.

 

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om förmögenhet vid beräkning av vissa förmåner,

2. lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl. med den ändringen att 27 § får den lydelse som följer av utskottets förslag i bilaga 3,

3. lag om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag.

Därmed bifaller riksdagen propositionerna 2008/09:202 i denna del och 2008/09:203 i denna del.

2.

Underhållsstöd

 

Riksdagen antar

1. regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd med den ändringen att ikraftträdande- och övergångsbestämmelsen ska ha följande lydelse: "Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010 och tillämpas första gången i fråga om återbetalningsskyldighet som ska gälla från och med den 1 februari 2010.",

2. det av utskottet i bilaga 3 framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (2005:466) om beräkning av inkomstprövade socialförsäkringsförmåner m.m. för neurosedynskadade.

Därmed bifaller riksdagen delvis proposition 2008/09:203 i denna del och avslår motion 2008/09:Sf12.

Reservation (v)

Stockholm den 24 september 2009

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Gunnar Axén

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Gunnar Axén (m), Veronica Palm (s), Lars-Arne Staxäng (m), Solveig Zander (c), Siw Wittgren-Ahl (s), Ulf Nilsson (fp), Kurt Kvarnström (s), Göte Wahlström (s), Lars Gustafsson (kd), Kalle Larsson (v), Matilda Ernkrans (s), Fredrick Federley (c), Gunvor G Ericson (mp), Marianne Watz (m), Jasenko Omanovic (s), Marianne Kierkemann (m) och Jan Ericson (m).

Redogörelse för ärendet

Den statliga förmögenhetsskatten avskaffades fr.o.m. taxeringsåret 2008 (prop. 2007/08:26, bet. 2007/08:SkU15, rskr. 2007/08:92). Eftersom den enskildes förmögenhet har betydelse för beräkningen av vissa socialförsäkrings- och studiestödsförmåner beslutades att förmögenhetsbegreppet tills vidare skulle knytas till den upphävda lagen om statlig förmögenhetsskatt.

Socialdepartementet har, i samarbete med Utbildningsdepartementet, upprättat en promemoria: Beräkning av förmögenhet vid fastställande av vissa förmåner (S/2007/10480/SF). Promemorian har lagts till grund för regeringens förslag i den nu behandlade propositionen 2008/09:203.

Utskottet behandlar även ett förslag i proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet om ändringar i 27 § lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl. Det lagförslaget samordnas med ett förslag i proposition 2008/09:203 om ändring i samma paragraf. Utskottet lägger i bilaga 3 fram förslag till ny lydelse av paragrafen.

En motion har väckts med anledning av proposition 2008/09:203. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2, och en redovisning av motionen finns i bilaga 1.

Utskottet tar även initiativ till en följdändring i 2 § lagen (2005:466) om beräkning av inkomstprövade socialförsäkringsförmåner m.m. för neurosedynskadade. Utskottet lägger i bilaga 3 fram förslag till ny lydelse av paragrafen.

Utskottets överväganden

Förmögenhetsbegreppet m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag bl.a. om att ett för socialförsäkringen och studiestödssystemet gemensamt förmögenhetsbegrepp ska fr.o.m. den 1 januari 2010 regleras i en ny lag och att beräkning av förmögenhet ska ske enligt lagen vid prövning av frågor om rätt till vissa förmåner och i ärenden om nedsättning av årsbelopp vid återbetalning av studielån tagna efter den 30 juni 2001.

Jämför särskilt yttrande (s).

Propositionen

Regeringen framhåller att det för närvarande inte finns någon gällande författning som reglerar vad som avses med begreppet förmögenhet. I stället används förmögenhetsbegreppet enligt den upphävda lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt vid beräkning av förmögenhet i de ärendeslag inom socialförsäkringen och studiestödssystemet där prövning görs mot förmögenhet. Det finns således ett behov av en ny författning som reglerar vad som ska betraktas som förmögenhet i dessa sammanhang. Regeringen föreslår därför att bestämmelser om beräkning av förmögenhet införs genom en ny lag som bör vara gemensam för de berörda ärendeslagen. Den nya lagen bör i huvudsak utgå från vad som utgör förmögenhet enligt den upphävda lagen om statlig förmögenhetsskatt.

Med förmögenhet bör avses värdet av sökandens tillgångar efter avdrag för skulder. Tillgångar och skulder som ingår i inkomstslaget näringsverksamhet bör dock undantas.

Privatbostäder och privatbostadsrätter bör även fortsättningsvis ingå i förmögenhetsberäkningen om något annat inte anges för en viss förmån. Liksom i dag är det taxeringsvärdet som ska betraktas som förmögenhet. De nu gällande undantagsbestämmelserna för bostadstillägg och bostadsbidrag avseende privatfastigheter och privatbostadsrätter som är den försäkrades permanentbostad bör kvarstå. Inom studiestödssystemet ska, liksom i dag, tillgångar i form av privatbostadsfastigheter och privatbostadsrätter undantas från förmögenhetsberäkningen.

Marknadsnoterade delägarrätter och fordringsrätter, dvs. aktier, fondandelar, obligationer och liknande värdepapper, bör tas upp till 80 % av den aktuella kursen. Med aktuell kurs avses slutkursen den sista handelsdagen på året.

Det sammanlagda värdet av kontobehållning och kontanter som överstiger 25 000 kr bör ingå i förmögenheten. Undantag görs dock för tillgångar på pensionssparkonton.

Inre och yttre lösöre bör inte ingå i förmögenheten. Detta är en förenkling jämfört med den upphävda lagen om statlig förmögenhetsskatt. Ändringen motiveras av att det är svårt att kontrollera och värdera innehav av smycken, tavlor och andra värdeföremål.

Vid beräkningen av förmögenhet bör den försäkrades samtliga skulder beaktas. Som skuld ska dock inte räknas skuld med säkerhet i sådana bostäder som inte bör ingå vid förmögenhetsberäkningen. Inte heller bör skulder som är hänförliga till näringsverksamhet eller skatt som ännu inte har debiterats ingå i förmögenhetsprövningen.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.

Beträffande de enskilda förmånerna föreslås att vid beräkning av bostadstillägg enligt lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl. och bostadsbidrag enligt lagen (1993:737) om bostadsbidrag ska, fr.o.m. den 1 januari 2010, förmögenhet kopplas till den nu föreslagna lagen. Vid beräkning av inkomst för äldreförsörjningsstöd hänvisas i lagen (2001:853) om äldreförsörjningsstöd till lagen om bostadstillägg till pensionärer m.fl. Den föreslagna förändringen av beräkning av förmögenhet kommer således att gälla även äldreförsörjningsstödet.

Det föreslås även att förmögenhet, liksom tidigare, ska beaktas inom studiestödssystemet vid prövning av rätt till studiehjälp i form av extra tillägg och i ärenden om nedsättning av årsbelopp vid återbetalning av studielån tagna efter den 30 juni 2001 och att förmögenheten ska beräknas enligt den nu föreslagna lagen.

Vidare framhåller regeringen att det inte är motiverat att avskaffa förmögenhetsprövningen vid prövning av ansökan om anskaffningsbidrag för bilinköp. Genom en hänvisning i 8 § förordningen (1988:890) om bilstöd till personer med funktionshinder till lagen om bostadstillägg till pensionärer m.fl., blir de nu föreslagna reglerna om beräkning av förmögenhet tillämpliga vid denna prövning.

Utskottets ställningstagande

Regeringens förslag i nu aktuella delar har inte mött några invändningar i form av motionsyrkanden. Utskottet delar regeringens bedömning.

I proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet föreslås i lagförslag 2.21 ändringar i 27 § lagen om bostadstillägg till pensionärer m.fl. Ändringarna innebär bl.a. att den omräkning av bostadstillägget som får ske utan föregående underrättelse också ska gälla förmån som betalas ut av Pensionsmyndigheten. I proposition 2008/09:203 föreslår regeringen i lagförslag 2.2 en ändring i samma paragraf. De bägge lagförslagen föreslås träda i kraft samtidigt. Lagförslagen bör samordnas, och utskottet lägger i bilaga 3 fram förslag till ny lydelse. Proposition 2008/09:202 i övrigt behandlas av utskottet i betänkande 2009/10:SfU3.

Med den ovan angivna samordningen tillstyrker utskottet regeringens förslag i propositionerna 2008/09:202 och 2008/09:203 i nu aktuella delar.

Underhållsstöd

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar, med en ändrad övergångsbestämmelse, regeringens förslag att förmögenhetsprövningen inom underhållsstödet ska avskaffas och en av utskottet föreslagen följdändring i lagen (2005:466) om beräkning av inkomstprövade socialförsäkringsförmåner m.m. för neurosedynskadade.

Jämför reservation (v).

Allmänt

Av 25 och 26 §§ lagen (1996:1030) om underhållsstöd (USL) framgår att den inkomst som läggs till grund för hur mycket som en bidragsskyldig ska återbetala till staten utgörs av summan av

–     överskott i inkomstslaget tjänst

–     överskott i inkomstslaget kapital

–     överskott av näringsverksamhet

–     studiemedel i form av studiebidrag utom den del som avser tilläggsbidrag

–     1 % av den del av den bidragsskyldiges förmögenhet som överstiger 1 500 000 kr. Som förmögenhet räknas sådan förmögenhet som skulle ha varit skattepliktig enligt den upphävda lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt.

Sedan beloppen räknats samman ska summan minskas med grundavdraget på 100 000 kronor enligt 26 § andra stycket USL. Det återstående beloppet utgör den inkomst som ska ligga till grund för fastställande av belopp som en bidragsskyldig ska återbetala.

Om barnet har egna inkomster påverkar det underhållsstödets belopp. Av 10 § USL framgår att om barnet har en sådan inkomst som framkommer vid en tillämpning av 25–27 §§ USL, ska underhållsstödet minskas med ett belopp som motsvarar hälften av inkomsten. I stället för den minskning med 100 000 kr som gäller när den bidragsskyldige har förmögenhet ska beloppet minskas med 48 000 kr när barnet har inkomst, bl.a. i form av förmögenhet.

Propositionen

Regeringen framhåller att den slopade förmögenhetsskatten fr.o.m. inkomståret 2007 medförde att även kontrolluppgiftsskyldigheten för förmögenhetsuppgifter avskaffades. Detta har fått till följd att en maskinell förmögenhetsprövning inom underhållsstödssystemet inte kan göras fr.o.m. 2009. En ny manuell hantering skulle enligt Försäkringskassans beräkningar innebära administrations- och portokostnader på ca 1 000 000 kr per år. Detta kan jämföras med minskade återbetalningar på maximalt 120 000 kr per år som ett slopande av förmögenhetsprövningen inom underhållsstödet skulle innebära. Mot bakgrund av att ytterst få personer skulle fångas upp av en sådan manuell förmögenhetsprövning kan den svårligen anses vara samhällsekonomiskt motiverad. Det föreslås därför att förmögenhetsprövningen vid fastställande av återbetalningsbelopp inom underhållsstödet avskaffas samt att motsvarande bör gälla för den förmögenhetsprövning som finns av underhållsstödets belopp i de fall barnet har förmögenhet.

Motion

I motion Sf12 av Kalle Larsson m.fl. (v) begärs att riksdagen avslår regeringens förslag om att avskaffa förmögenhetskontrollen för återbetalningsskyldiga av underhållsstöd. Motionärerna anser inte att samhället ska bekosta underhållsstöd för föräldrar som har en förmögenhet. Det förhållandet att administrationskostnaden överstiger intäkterna är inte i sig ett argument för att avskaffa förmögenhetsprövningen. Detta förhållande kan ändras. Motionärerna anser dock att barns förmögenhet inte ska medföra lägre underhållsstöd och tillstyrker därför förslaget i denna del.

Utskottets ställningstagande

Det finns i och för sig starka skäl som talar för enhetliga regler för förmögenhetsprövning inom olika trygghetssystem. Dessa skäl måste dock vägas mot den samhällsekonomiska nyttan av en sådan reglering. Enligt vad som anges i propositionen skulle ytterst få personer fångas upp av en manuell förmögenhetsprövning inom underhållsstödet och innebära ökade kostnader med omkring 900 000 kr per år. Som regeringen framhåller kan detta inte anses vara samhällsekonomiskt motiverat. Mot denna bakgrund ställer sig utskottet bakom regeringens förslag att förmögenhetsprövningen avskaffas vid fastställande av återbetalningsbelopp inom underhållsstödet och vid beräkning av underhållsstödets belopp i de fall barnet har förmögenhet.

Återbetalningsskyldigheten inom underhållsstödet bestäms till ett visst belopp per år och betalas med en tolftedel per månad. Enligt 25 § lagen om underhållsstöd ska Försäkringskassan beräkna den återbetalningsskyldiges inkomster i enlighet med det taxeringsbeslut som fattats närmast före februari månad det år återbetalningsskyldigheten avser. Vidare gäller enligt 30 § nämnda lag att återbetalningsbelopp som fastställts ska omprövas bl.a. när ett nytt beslut om årlig taxering föreligger. Föranleder det nya taxeringsbeslutet en ändring av återbetalningsbeloppet, ska ändringen gälla fr.o.m. februari året efter det år då taxeringsbeslutet meddelades.

Eftersom det årliga återbetalningsbeloppet normalt beräknas fr.o.m. februari ett år t.o.m. januari nästa år bör den aktuella lagändringen tillämpas i fråga om återbetalningsskyldighet först fr.o.m. den 1 februari 2010. Övergångsbestämmelsen bör ändras i enlighet med detta.

Med angiven ändring i övergångsbestämmelsen tillstyrker utskottet regeringens förslag i denna del och avstyrker motion Sf12.

I 2 § 4 lagen (2005:466) om beräkning av inkomstprövade socialförsäkringsförmåner m.m. för neurosedynskadade hänvisas till förmögenhetsprövningen i 26 § USL. Eftersom denna prövning föreslås upphöra, bör även ovannämnda punkt 4 samtidigt upphöra att gälla. Utskottet lägger i bilaga 3 fram förslag till en ny lydelse av 2 § i denna lag.

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

Underhållsstöd, punkt 2 (v)

av Kalle Larsson (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd och antar i bilaga 4 framlagt förslag till ändring i nämnda lag. Därmed bifaller riksdagen motion 2008/09:Sf12 och bifaller delvis proposition 2008/09:203 i denna del.

Ställningstagande

Motivet till regeringens förslag att förmögenhetskontrollen för återbetalningsskyldiga av underhållsstöd ska avskaffas är att få bidragsskyldiga har en förmögenhet och att kostnaden för administrationen överstiger intäkterna från kontrollen. Samhället ska dock av princip inte bekosta underhållsstöd för föräldrar som har en förmögenhet. Att administrationskostnaden överstiger intäkterna från kontrollen är inte heller i sig ett argument för att avskaffa förmögenhetskontrollen. Detta förhållande kan ändras. Det förslag som avser barn tillstyrks däremot. Att barn har en förmögenhet ska således inte medföra lägre underhållsstöd. I bilaga 4 läggs ett förslag till lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd fram.

Mot bakgrund av det som anförs bör riksdagen avslå regeringens förslag om att avskaffa förmögenhetskontrollen för återbetalningsskyldiga av underhållsstöd och anta det förslag som läggs fram i bilaga 4.

Särskilt yttrande

Förmögenhetsbegreppet m.m., punkt 1 (s)

Veronica Palm (s), Siw Wittgren-Ahl (s), Kurt Kvarnström (s), Göte Wahlström (s), Matilda Ernkrans (s) och Jasenko Omanovic (s) anför:

Allianspartierna avskaffade förmögenhetsskatten den 1 januari 2008. Som en konsekvens av detta avskaffades även kontrolluppgiftsskyldigheten rörande tillgångar och skulder m.m. den 1 januari 2009. Vi socialdemokrater motsatte oss dessa förändringar. Dessa innebär att regeringen nu har försatt sig i den situationen att man måste föreslå en ny lag om beräkning av förmögenhet inom socialförsäkringen och studiestödet.

Eftersom förmögenhetsskatten och kontrolluppgiftsskyldigheten således har avskaffats anser vi att det nu är nödvändigt att införa en sådan lag som regeringen föreslår. Vi ställer oss av det skälet bakom förslaget.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Proposition 2008/09:202

Proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet:

Riksdagen antar regeringens förslag till

21.  lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.

Förslaget avser 27 §.

Proposition 2008/09:203

Proposition 2008/09:203 Beräkning av förmögenhet vid fastställande av vissa förmåner:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om förmögenhet vid beräkning av vissa förmåner,

2.    lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.,

3.    lag om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag,

4.    lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd.

Följdmotion med anledning av proposition 2008/09:203

2008/09:Sf12 av Kalle Larsson m.fl. (v):

Riksdagen avslår regeringens förslag om att avskaffa förmögenhetskontrollen för återbetalningsskyldiga av underhållsstöd.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Bilaga 3

Utskottets lagförslag

1. Förslaget till lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.

Nuvarande lydelse

Utskottets förslag

27 §

Bostadstillägg skall omprövas när något förhållande som bestämmer tilläggets storlek har ändrats.

Bostadstillägget får räknas om utan föregående underrättelse om den del av årsinkomsten ändras som utgörs av en förmån som betalas ut av Försäkringskassan, pension enligt utländsk lagstiftning, avtalspension eller motsvarande ersättning som följer av kollektivavtal. Detsamma skall gälla när ändring sker av

Bostadstillägg ska omprövas när något förhållande som bestämmer tilläggets storlek har ändrats.

Bostadstillägget får räknas om utan föregående underrättelse om den del av årsinkomsten ändras som utgörs av en förmån som betalas ut av Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan, pension enligt utländsk lagstiftning, avtalspension eller motsvarande ersättning som följer av kollektivavtal. Detsamma ska gälla när ändring sker av

– sådant belopp som avses i 19 §,

– preliminärt bostadsbidrag enligt lagen (1993:737) om bostadsbidrag, eller

– taxeringsvärde för annan fastighet än sådan som avses i 16 § andra stycket.

– taxeringsvärde för annan fastighet än sådan som avses i 5 § lagen (2009:000) om förmögenhet vid beräkning av vissa förmåner.

2. Förslag till lag om ändring i lagen (2005:466) om beräkning av inkomstprövade socialförsäkrings-förmåner m.m. för neurosedynskadade

Härigenom föreskrivs att 2 § lagen (2005:466) om beräkning av inkomstprövade socialförsäkringsförmåner m.m. för neurosedynskadade ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Utskottets förslag

2 §

För den som enligt regeringsbeslut fått ersättning för fosterskador som antas orsakade av de i Sverige sålda läkemedlen Neurosedyn eller Noxodyn skall tillgångar uppgående till ett belopp om femhundratusen (500 000) kronor anses som förmögenhet och inte beaktas vid tillämpningen av

För den som enligt regeringsbeslut fått ersättning för fosterskador som antas orsakade av de i Sverige sålda läkemedlen Neurosedyn eller Noxodyn ska tillgångar uppgående till ett belopp om femhundratusen (500 000) kronor anses som förmögenhet och inte beaktas vid tillämpningen av

1. 26 § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763),

2. 19 § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

3. 5 § lagen (1993:737) om bostadsbidrag,

4. 26 § lagen (1996:1030) om underhållsstöd,

5. 2 kap. 7 § och 4 kap. 14 § studiestödslagen (1999:1395),

6. 4 kap. 1 § och 8 kap. 2 § socialtjänstlagen (2001:453), samt

7. 16 och 17 §§ lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.

1. 26 § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763),

2. 19 § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

3. 5 § lagen (1993:737) om bostadsbidrag,

5. 2 kap. 7 § och 4 kap. 14 § studiestödslagen (1999:1395),

6. 4 kap. 1 § och 8 kap. 2 § socialtjänstlagen (2001:453), samt

7. 16 och 17 §§ lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.

_________________

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010 och tillämpas första gången i fråga om återbetalningsskyldighet som ska gälla från och med den 1 februari 2010.

Bilaga 4

Reservantens lagförslag

Förslag till lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd

Härigenom föreskrivs att 10 § lagen (1996:1030) om underhållsstöd ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Reservantens förslag

10 §

Om barnet har en sådan inkomst som framkommer vid en tillämpning av 25–27 §§, skall underhållsstödet minskas med ett belopp som motsvarar hälften av inkomsten. I stället för den minskning av framräknat belopp som anges i 26 § andra stycket skall beloppet minskas med 48 000 kronor.

 

Vid växelvis boende skall underhållsstödet för var och en av föräldrarna minskas med ett belopp som motsvarar hälften av det belopp med vilket underhållsstödet skall minskas enligt första stycket.

Nedsättning av underhållsstöd enligt första och andra styckena skall omprövas när det finns ett nytt beslut om årlig taxering.

Föranleder det nya taxeringsbeslutet en ändring av underhållsstödet, skall ändringen gälla från och med februari året efter det år då taxeringsbeslutet meddelades.

Om barnet har en sådan inkomst som framkommer vid en tillämpning av 25 §, 26 § första stycket punkt 1 samt 27 §, ska underhållsstödet minskas med ett belopp som motsvarar hälften av inkomsten. I stället för den minskning av framräknat belopp som anges i 26 § andra stycket ska beloppet minskas med 48 000 kronor.

Vid växelvis boende ska underhållsstödet för var och en av föräldrarna minskas med ett belopp som motsvarar hälften av det belopp med vilket underhållsstödet ska minskas enligt första stycket.

Nedsättning av underhållsstöd enligt första och andra styckena ska omprövas när det finns ett nytt beslut om årlig taxering.

Föranleder det nya taxeringsbeslutet en ändring av underhållsstödet, ska ändringen gälla från och med februari året efter det år då taxeringsbeslutet meddelades.

_________________

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010. Äldre bestämmelser gäller fortfarande för underhållsstöd som avser tid före ikraftträdandet.