Civilutskottets betänkande 2009/10:CU18 | |
Upphävande av förköpslagen | |
Sammanfattning
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2009/10:82 Upphävande av förköpslagen samt en motion som väckts med anledning av propositionen och en anknytande motion som väcktes under den allmänna motionstiden 2009.
Propositionen innehåller förslag om att förköpslagen (1967:868) ska upphävas med hänvisning till bl.a. att förköpslagen har spelat ut sin roll som ett medel att tillgodose kommunernas behov av mark för tätbebyggelse samt att lagen medför att ett stort antal fastighetsöverlåtelser fördröjs och att det uppkommer olägenheter och kostnader för fastighetsmarknaden och dess parter.
Förköpslagen föreslås upphöra att gälla vid utgången av april 2010 och de lagändringar som följer av upphävandet föreslås träda i kraft den 1 maj 2010.
Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag och avslår motionerna.
I betänkandet finns en reservation.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Upphävande av förköpslagen |
Riksdagen antar regeringens förslag till 1. lag om upphävande av förköpslagen (1967:868), 2. lag om ändring i jordabalken, 3. lag om ändring i jordförvärvslagen (1979:230). Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:82 och avslår motionerna 2009/10:C8 och 2009/10:C407. |
Reservation (s, v, mp)
Stockholm den 18 mars 2010
På civilutskottets vägnar
Carina Moberg
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Carina Moberg (s), Inger René (m), Ewa Thalén Finné (m), Lennart Pettersson (c), Christina Oskarsson (s), Jan Ertsborn (fp), Christine Jönsson (m), Gunnar Sandberg (s), Yvonne Andersson (kd), Anti Avsan (m), Egon Frid (v), Eva Sonidsson (s), Lars Tysklind (fp), Jan Lindholm (mp), Katarina Brännström (m), Kristina Zakrisson (s) och Hans Unander (s).
Redogörelse för ärendet
Boverket lämnade i juni 2008 till regeringen rapporten Utvärdering av förköpslagen (1967:868). Regeringen har remissbehandlat rapporten. I remissen ställdes frågan om förköpslagen bör upphävas eller om lagen bör bibehållas i sin nuvarande utformning. Remissinstanserna fick samtidigt möjlighet att lämna synpunkter på innehållet i rapporten.
Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2009/10:82 Upphävande av förköpslagen. Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Utskottet behandlar också en motion som väckts med anledning av propositionen och ytterligare en motion som väcktes under den allmänna motionstiden 2009. Förslagen i dessa motioner framgår av bilaga 1.
Som en del av beredningen av de lagförslag som remitterats till civilutskottet har regeringen inhämtat Lagrådets yttrande. Lagrådet hade inget att invända mot de förslag som behandlas i propositionen.
Utskottets överväganden
Upphävande av förköpslagen
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag om att förköpslagen (1967:868) ska upphävas och avslår motstående motioner.
Jämför reservationen (s, v, mp).
I propositionen föreslås även vissa följdändringar i jordabalken och jordförvärvslagen (1979:230).
En kommun har förköpsrätt vid försäljning som omfattar
– 2. försäljningen endast avser en ägarlägenhetsfastighet
– 4. staten eller landsting är köpare
– 6. försäljningen sker på exekutiv auktion
Reservation
Upphävande av förköpslagen (s, v, mp) |
av Carina Moberg (s), Christina Oskarsson (s), Gunnar Sandberg (s), Egon Frid (v), Eva Sonidsson (s), Jan Lindholm (mp), Kristina Zakrisson (s) och Hans Unander (s). |
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:
Riksdagen avslår regeringens lagförslag. Därmed bifaller riksdagen motion 2009/10:C8 och avslår proposition 2009/10:82 och motion 2009/10:C407.
Ställningstagande
Enligt regeringen har förköpslagen spelat ut sin roll som medel för att tillgodose kommunernas behov av mark för tätbebyggelse. Som en konsekvens av denna bedömning föreslår regeringen att förköpslagen upphävs.
Vi gör inte samma bedömning som regeringen utan anser att förköpslagen alltjämt fyller en funktion för kommunernas möjlighet att planera och styra bebyggelseutvecklingen. Ett upphävande av förköpslagen riskerar därför att ytterligare försvåra för ett ökat bostadsbyggande, vilket är mycket allvarligt.
En aktiv kommunal markpolitik är grundläggande för att få till stånd ett ökat bostadsbyggande och en hållbar bebyggelseutveckling. En aktiv markpolitik har visat sig vara av stor betydelse för kommunernas möjlighet att klara sitt lagstadgade bostadsförsörjningsansvar.
Förköpslagen ger en kommun förköpsrätt vid försäljning av vissa typer av fastigheter. Förköpsrätten innebär att kommunen får förvärva den egendom som köpet avser från säljaren på de villkor som avtalats mellan säljaren och den ursprungliga köparen, bl.a. i fråga om köpesumma. Syftet bakom förköpslagen var att stärka kommunernas möjligheter att förvärva mark som behövs för nyexploatering eller mer genomgripande omvandling av äldre bebyggelseområden. Förköpslagen är ett av flera instrument som tillsammans ger kommunerna möjlighet att bedriva en aktiv markpolitik för att styra och planera bebyggelsen och göra bostadsbyggande möjligt.
Nu när bostadsbyggandet i Sverige sjunkit kraftigt och är nere på mycket låga nivåer väljer regeringen att begränsa kommunernas möjligheter att genom en aktiv markpolitik stimulera och styra bostadsbyggandet, detta trots att flertalet kommuner anser att förköpslagen är av betydelse.
Det ska särskilt uppmärksammas att den kommunala förköpsrätten underlättar för frivilliga avtal om fastighetsköp och utgör därmed ett viktigt komplement till expropriationslagen. Förköpsrätten innebär många gånger också att ett ofta tids- och kostnadskrävande expropriationsförfarande kan undvikas. Boverket varnar i sin rapport Utvärdering av förköpslagen (1967:868) för att ett upphävande av lagen kan medföra att antalet expropriationer ökar.
Boverket förordar att förköpslagen ska förenklas och att dess tillämpningsområde begränsas. På så vis skulle de administrativa kostnader som lagen ger upphov till minska. Boverkets förslag stöds av flera remissinstanser. Det är beklagligt att regeringen valt att bortse från dessa synpunkter och i stället föreslår att lagen helt tas bort.
Enligt vår mening ska förköpslagen behållas och riksdagen bör därför med bifall till motion C8 (s, v, mp) avslå regeringens proposition. Motion C407 (s), som avser ett tillkännagivande om att någon proposition om upphävande av förköpslagen inte ska läggas fram, blir genom vårt förslag tillgodosedd i sak och bör av detta skäl avslås.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Propositionen
Proposition 2009/10:82 Upphävande av förköpslagen:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om upphävande av förköpslagen (1967:868),
2. lag om ändring i jordabalken,
3. lag om ändring i jordförvärvslagen (1979:230).
Följdmotionen
2009/10:C8 av Carina Moberg m.fl. (s, v, mp):
Riksdagen avslår regeringens proposition 2009/10:82 Upphävande av förköpslagen.
Motion från allmänna motionstiden hösten 2009
2009/10:C407 av Margareta Israelsson (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att bevara förköpslagen.
Bilaga 2
Regeringens lagförslag