den 20 maj

Fråga

2008/09:969 Apotekarens roll i vården

av Elina Linna (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Studier visar att mellan 40 och 85 procent av alla som skrivs in på eller ut från sjukhus drabbas av fel i medicineringen på grund av överföringen. Läkemedel tillkommer, faller bort eller doseringen blir fel. Informationsproblemen innebär medicinska problem för patienterna och högre kostnader för vården i och med behandlingar av felens konsekvenser. Sedan ett par år har man försökt möta detta problem i projektet Läkemedelsberättelse i utskrivningsinformation vid Universitetssjukhuset i Lund. Projektet har varit mycket framgångsrikt, fått uppmärksamhet runt om i Europa och tilldelades nyligen Dagens Medicins pris för förnyelse inom vården, Guldskalpellen.

Projektet är en del av sjukhusets satsning på apotekare för att undvika felmedicinering. Apotekare blir här en del av det vårdteam som följer patienten genom vårdkedjan. Centralt är att man vid utskrivning gör läkemedelsavstämningar med förteckning över vilka förändringar som gjorts i patientens medicinering. Modellen har bevisat mycket goda resultat. Antalet fel som beror på felmedicinering efter utskrivning kan halveras och så även de sjukvårdskontakter dessa medför.

Detta framgångsrika arbetssätt riskerar nu att drabbas av avregleringen av apoteksmarknaden. Apoteken ska i och med denna drivas med vinstsyfte och samhällsansvaret är borta. Avregleringen riskerar att drabba patientsäkerheten när samarbetet mellan sjukhus och sjukhusapotek försvåras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialministern:

Vad avser ministern att göra för att garantera möjligheten att driva liknande samarbeten mellan sjukhus och apotek även i framtiden?