den 28 april

Fråga

2008/09:888 Sekretess för skriftliga omdömen om elever

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

När den socialdemokratiska regeringen införde framåtsyftande individuella utvecklingsplaner (IUP) i skolan den 1 januari 2006 gjordes dessa samtidigt till offentliga handlingar. Alliansregeringens beslut i juni 2008 att också införa skriftliga omdömen och ämnesspecifik information kom även det att innebära att bedömningen huruvida eleven uppfyller undervisningsmålen med mera blev offentlig. Konkret innebär detta att vem som helst kan begära ut det skriftliga omdömet för att läsa om ett barns starka och svaga sidor i skolan.

Tidigare hade deklarerats att de skriftliga omdömena skulle vara sekretessbelagda, men regeringen genomförde förändringen i grundskoleförordningen utan att närmare utreda hur denna sekretessbeläggning skulle möjliggöras. När landets elever inom kort slutar inför sommarlovet är det andra gången det skrivs omdömen som vem som helst kan begära ut och sprida.

Vi lever i en tid då den snabba informationsspridningen och tekniska digitala utvecklingen dessvärre även används till kartläggning av andra människor och till nät- och sms-mobbning. Därför vore det angeläget att få till stånd de ändringar som krävs i vår lagstiftning för att verkligen infria det synnerligen viktiga löftet om sekretess för elevers skriftliga omdömen. Detta är brådskande ur integritetssynpunkt för barn och föräldrar.

Vad avser utbildningsministern att vidta för åtgärder för att de skriftliga omdömena inte längre ska vara offentliga handlingar utan vara sekretessbelagda?