den 22 januari

Fråga

2008/09:509 Parlamentariskt inflytande i Riksgäldens styrelse

av Hans Olsson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Riksgälden har getts möjlighet att besluta om stödåtgärder till kreditinstitut som inte begränsas till något belopp. Riksgälden har därmed fått nya befogenheter och mandat som i stora delar motsvarar de uppgifter Bankstödsnämnden hade under 1990-talet och som kan ge exceptionellt stora samhällsekonomiska och statsfinansiella effekter. I Bankstödsnämndens styrelse ingick bland annat ledamöter från både regeringen och oppositionspartier. På motsvarande sätt behövs parlamentarisk insyn i och inflytande över de nya uppgifter som nu läggs på Riksgälden.

Förvisso bör Riksgäldens styrelse fatta besluten om stöd och detta ska framgå av myndighetens instruktion. Detta ställer då också speciella krav på Riksgäldens styrelse med avseende på parlamentarisk representation. Antalet ledamöter i Riksgäldens styrelse borde utökas med ett antal riksdagsledamöter från både majoriteten och oppositionen. Denna parlamentariska representation kunde vara temporär, det vill säga kvarstå bara så länge som Riksgälden har sina nya befogenheter.

På vilka omständigheter och fakta har statsrådet baserat sitt ställningstagande om att inte ha någon parlamentarisk insyn och inflytande över Riksgälden i den nu uppkomna situationen med nya befogenheter och långtgående mandat för myndigheten?