den 12 december

Fråga

2008/09:389 Försörjningskrav

av Marina Pettersson (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Utredningen Försörjningskrav vid anhöriginvandring (SOU 2008:114) föreslår i sitt betänkande att ett försörjningskrav ställs som villkor för anhöriginvandring. Konsekvensen av utredningens förslag blir att vissa barn kan komma att skiljas från sina föräldrar under lång tid. Detta strider mot FN:s barnkonvention om barnets rättigheter som säger att barn ska skyddas mot diskriminering samt att barn inte mot sin vilja ska skiljas från sina föräldrar om det inte finns särskilda skäl för barnets bästa.

Vidare föreslår utredningen att undantag för försörjningskravet ska ges exempelvis för barn som anknytningspersoner och flyktingar. Det innebär ändå inte att de i lägen där barn är inblandade alltid är undantagna försörjningskravet. Det gäller till exempel inte då föräldern kommer först och barnet är anhöriginvandrare. I praktiken kan utredningens slutsatser innebära att barn skiljs från sina föräldrar i flera år. I stället för att splittra familjer borde det vara mer rimligt att personer som får uppehållstillstånd i Sverige också får ta med sig sina barn. Nu undrar jag vad statsrådet tycker.

Är det statsrådets ställningstagande att när vi i Sverige ger uppehållstillstånd till en person som har barn, så är det hela familjen vi ger tillstånd till?