den 3 december

Fråga

2008/09:339 Bankägande av företag

av Birgitta Eriksson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Riskkapitalbolag är företag som förmedlar riskkapital från privata investerare (ibland även från fonder) för nystartade företag som behöver finansiering.

Problemen hopar sig nu för riskkapitalbolagen och för de mindre, onoterade bolagen i riskkapitalbolagens portföljer. Flera av dem har varslat personal och i värsta fall kan ägarna tvingas skjuta till nytt rörelsekapital. Om det börjar gå ännu sämre kan riskkapitalbolagen snabbt få problem att betala räntor och amorteringar. Då kan en omförhandling av krediterna påbörjas. I värsta fall kan bankerna kräva att ta över panten för lånet, det vill säga det köpta bolaget. De svenska riskkapitalägda bolagen omsatte 2006 runt 300 miljarder kronor, eller knappt 11 procent av Sveriges bnp och hade då 170 000 anställda i Sverige. Ofta används samlingsbegreppet ”riskkapitalbolag” synonymt med private equity, men riskkapital är egentligen ett bredare begrepp för investeringar i andra bolags egna kapital. Private equity utgörs av de riskkapitalinvesteringar som sker i onoterade företag med ett tidsbegränsat engagemang. Private equity-bolagens affärsidé bygger på att köpa bolag med delvis lånade pengar, utveckla dem under ett par år och därefter sälja dem vidare med god förtjänst. Men säljsidan i den strategin är nu förlamad. Bara de riskkapitalbolag som är verkligt pressade säljer nu eftersom kreditkrisen lett till underpriser.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att motverka att banker i kreditkrisens spår blir storägare av onoterade företag som tidigare ägts av riskkapitalbolag?