den 31 oktober

Fråga

2008/09:206 Rättvisa i sjukförsäkringen

av Eva Selin Lindgren (c)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Vi är många som under de senaste decennierna varit åskådare till den skenande ”ohälsan” och även själva kommit i kontakt med personer som förtidspensionerats redan i 25–40-årsåldern med diffusa sjukdomsdiagnoser – till exempel smärta som flyttat sig runt i kroppen och bristande arbetsmotivation – och som sedan dess fått sjuk- och aktivitetsersättning eller förtidspension. Några av dessa har gjort sjukskrivningen till en ”affärsidé” men de är inte sämre än att de bygger och reparerar egna hus, passar sina barn och i vissa fall även arbetar svart. På direkt förfrågan kan man få svaret att de själva bestämmer över sin sjukskrivningssituation genom att gå till en ”lämplig” läkare, och de kan också räkna ut hur mycket pengar de skulle förlora på att bli friskskrivna.

I en debattartikel i dagens GP, den 30 oktober 2008, skriver nu socialförsäkringsministern att ”förtidspensionen aldrig kommer att omprövas för personer som beviljats permanent sjukersättning före den 1 juli i år”. De ovan nämnda personerna där flera nu är i 35–50-årsåldern skulle efter omprövning och eventuell rehabilitering kunna arbeta ett eller flera decennier vilket man förväntar sig av övriga medborgare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att personer som beviljats permanent sjukersättning också ska komma i fråga för Försäkringskassans omprövning?