den 18 september

Fråga

2008/09:16 Polisverksamhet i polisområdenas ytterkanter

av Cecilia Widegren (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Med regelbundenhet kan man läsa rapporter om hur polisens ledningscentral i Västra Götaland har haft svårigheter att leda rätt och det har varit problem för allmänheten att komma fram till polisen för att anmäla brott.

Det har gått ett par år sedan polisens ledningscentral, LKC, flyttade från Skövde till Göteborg. Samtidigt flyttade länskommunikationscentralerna i Borås och Uddevalla också dit. Sedan sammanslagningen har det blivit svårare både att leda polisens verksamhet och att komma i kontakt med dem. I Mariestad lyckades en person inte komma fram för att anmäla pågående skadegörelse. I Tidaholm kom polisen inte till ett pågående inbrott i en kiosk och i Hjo har polisen uppmanat människor att skriva brev. Senast var det problem i Hova och Gullspång där ledningscentralen valde att inte skicka Mariestadspatrullen på rapporter om två inbrott i Hova och Gullspång och med en beskrivning av gärningsmännens bil. Patrullen i Mariestad var enligt egna uppgifter tillgängliga men LKC kontaktade dem inte ens. De ville ha dem i staden, när krogarna stängde.

Problemen har varit återkommande och bilden känns igen från stora delar av västra Sverige. Med bristande antal patruller sållar LKC uppdragen och dess prioriteringar går inte alltid ihop med människors rättmätiga krav om att polisen ska ingripa mot pågående brott. Det borde vara en självklarhet att människor ska kunna sig trygga i vetskapen att polisen kommer om man ringer efter dem även i polisområdets ytterkanter.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att stärka verksamheten i polisområdenas ytterkanter?