den 2 juni

Fråga

2008/09:1002 EU och grisarna

av Christin Hagberg (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Beroende på vilken sida av Sundet de föds på har grisar mycket olika livsvillkor enligt uppgifter från Jordbruksverket. En dansk gris som väger upp till 110 kilo ska ha minst 0,65 kvadratmeters egen golvyta att röra sig på. En skånsk gris i samma viktklass ska ha 1,02 kvadratmeter. Var fjärde dansk sugga står hela livet i en så trång box att den inte kan vända sig. Den danska lagen har ändrats, men under en övergångsperiod fram till 2013 tillåts fixering av suggor i äldre svinstallar. I Skåne måste suggan ha möjlighet att gå lös i grupp med andra grisar under perioden mellan insemination och grisning.

Nästan alla danska grisar får svansen kapad (kuperad) när de bara är några dagar gamla, trots att EU:s regelverk inte medger rutinmässig kupering. 99 procent av de danska grisarna är kuperade enligt EU:s livsmedelsmyndighet. I Skåne görs kupering endast i undantagsfall. Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att uppemot 90 procent av de danska grisarna har skador på magsäcken, något som skulle motverkas om de hade tillgång till halm i sina boxar.

I Danmark föds över 25 miljoner grisar upp varje år. Sedan mitten av 90-talet har exporten till Sverige fyrfaldigats, och i fjol hamnade nära 40 000 ton danskt fläskkött på de svenska borden. Den danska djurhanteringen gör att fläskköttet kan produceras billigare än det svenska. Därmed slås svensk djurproduktion ut. Danska svinuppfödare expanderar också sin verksamhet till andra stater runt Östersjön som har lägre miljökrav vad gäller utsläpp. På sikt kan detta få förödande konsekvenser för Östersjön.

Vilka initiativ avser jordbruksministern att ta gentemot Danmark och inom EU för att gemensamma, konkurrensneutrala men ändå etiskt hållbara regler för fläskköttsproduktionen kommer till stånd?