den 16 oktober

Interpellation

2008/09:46 Allvarliga arbetsmiljöbrott

av Torbjörn Björlund (v)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

”Det är viktigt att de påföljder som domstolar bestämmer står i proportion till hur allvarligt man ser på brott, och där konstaterar utredaren att man underskattar i någon mening våldsbrotten och de allvarliga effekter de får, säger Ask.” (SvD den 16 oktober 2008)

Frågan är då hur allvarligt regeringen ser på arbetsmiljöbrott, både de som leder till skador och de som riskerar anställdas liv och hälsa. Nyligen höll arbetsmarknadsutskottet en hearing om arbetsplatsolyckor. I fokus på denna hearing var byggbranschen samt jord- och skogsbruk. Det kunde konstateras att det vardagliga systematiska arbetsmiljöarbetet är centralt. Det är viktigt med kunskap och information bland alla inblandade aktörer.

Ett problem är att många står utanför denna typ av seriöst arbetsmiljöarbete. Företrädare för Sveriges Byggindustrier har ca 3 000 medlemsföretag av ca 16 000 registrerade verksamma företag inom branschen. Många företag verkar inom byggsektorn dessutom utan att vara registrerade. En del utländska löntagare utnyttjas som billig arbetskraft och ges ingen information kring säkerhetsregler i till exempel jord- och skogsbruk.

Arbetsolyckor är överrepresenterade på arbetsplatser utan kollektivavtal. Ordning och reda kring lagar och avtal har ett samband med ohälsa och arbetsolyckor.

I tidningen Arbetarskydd nr 11/12 2008 kan vi läsa att allt fler byggarbetare dör i fallolyckor från tak. Sedan 2003 har 70 personer mist livet på landets byggen. Ansvarig för Arbetsmiljöverkets byggtillsyn säger att samma arbetsgivare gång på gång uppvisar brister i säkerheten. ”Man sätter på skyddet när vi är där, och struntar i det vid nästa bygge.”

Vänsterpartiet har länge krävt skärpta straff för arbetsmiljöbrott. Polis och åklagarväsen måste också öka sin kompetens i dessa ärenden. Vi undrar nu hur allvarligt regeringen ser på arbetsmiljöbrott; står straffen i proportion till överträdelser av lagar och föreskrifter?

Med anledning av vad som anförts vill jag fråga statsrådet om han är beredd att verka för skärpta sanktioner och straff, och om statsrådet är beredd att verka för tillgång till bättre utredningskapacitet vid överträdelser av arbetsmiljöregler och vid arbetsmiljöbrott.