den 27 februari

Interpellation

2008/09:372 Klimatinformation

av Per Bolund (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Inom såväl Kyotoprotokollet som FN:s klimatkonvention och EU:s klimatpolitik poängteras särskilt den stora betydelsen av klimatinformation. Enligt Kyotoprotokollet ska alla parter på det nationella planet främja allmänhetens medvetenhet om, och tillgång till, information om klimatförändringen.

I sitt betänkande i mars 2008 konstaterade Klimatberedningen att ”efterfrågan på klimatinformation, både från allmänheten, företag, organisationer och media, har ökat under senare år och blivit mycket stor. Flera genomförda informationssatsningar har syftat till att tillgodose denna ökade efterfrågan.”

Beredningens skriver också att ”informationskampanjer är viktiga som kunskapshöjande instrument, särskilt för att människor lättare ska se kopplingen mellan miljöpåverkan och sina egna val”.

Energimyndigheten och Naturvårdsverket drar i underlaget inför Kontrollstation 2008 slutsatserna att:

-      klimatinformation även i fortsättningen bör vara en del av den svenska klimatstrategin, som komplement till andra styrmedel;

-      det är av stor betydelse att myndigheter, i nära samarbete med varandra, genomför långsiktiga och faktabaserade informationssatsningar;

-      myndigheterna aktivt bör informera om nya forskningsresultat och sprida kunskap om hur olika aktörer kan reducera sina utsläpp av växthusgaser;

-      det är viktigt att erfarenheter från genomförandet av Sveriges klimatstrategi sprids internationellt.

Under åren 2006–2008 avsatte den förra regeringen 15 miljoner kronor om året för Naturvårdsverkets klimatinformation inom ramen för Klimatinvesteringsprogrammet, Klimp. Sedan den borgerliga regeringen lagt ned Klimp är det oklart hur den fortsatta finansieringen av Naturvårdsverkets klimatinformation ska genomföras.

I ett svar på en skriftlig fråga från mig skrev miljöministern den 19 september 2007 att ”regeringen anser att information om klimatfrågan är mycket viktig och att behovet av information kommer att öka i framtiden”. Och statsminister Fredrik Reinfeldt sade i Europaparlamentet den 19 februari 2008 att han ”skulle vilja sluta en pakt med medborgarna om att främja miljövänliga alternativ”.

Båda dessa ståndpunkter förutsätter att Naturvårdsverket och andra myndigheter får i uppdrag att genomföra långsiktiga informationsinsatser.

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga miljöministern:

Avser miljöministern att verka för att under 2009 och efterföljande år förlänga och utöka den förra regeringens satsning på klimatinformation?