den 15 oktober

Interpellation

2008/09:35 Mäns sexualiserade våld mot kvinnor

av Lena Olsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

FN:s kommitté för avskaffande av diskriminering av kvinnor (Cedawkommittén) har i en kommentar från 2008 uttryckt oro över att mäns våld mot kvinnor och flickor är så pass vanligt i Sverige. Kommittén nämner särskilt våld i hemmet och hedersrelaterat våld. Kommittén är vidare bekymrad över det låga antalet åtal och fällande domar och beklagar att den svenska brottsstatistiken inte är uppdelad efter offrens kön. Man uttrycker även oro över att det förekommer handel med kvinnor och flickor till Sverige och att köp av sexuella tjänster begås av svenska medborgare utomlands. Vidare finner kommittén det beklagligt att det saknas information om förekomsten av prostitution i Sverige.

Med anledning av denna kritik uppmanas Sverige bland annat att se till att det finns omfattande åtgärder för att bekämpa alla former av våld mot kvinnor och att avsätta tillräckliga ekonomiska medel för att se till att 2007 års handlingsplan mot mäns våld (skr. 2007/08:39) genomförs effektivt. Sverige bör även samla in omfattande statistik uppdelad på kön, ålder, typ av våld samt förhållande mellan gärningsman och offer. Kommittén efterlyser även statistik över hur många kvinnor och flickor i Sverige som blivit könsstympade samt fullständiga uppgifter om utnyttjandet av kvinnor och om prostitution. Kommittén vill även se en utvärdering av politikens inverkan på prostituerade kvinnor och på efterfrågan på sexuella tjänster.

Regeringen har dels tagit fram en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer (skr. 2007/08:39), dels en handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål (skr. 2007/08:167). Detta är både nödvändigt och lovvärt. Det återstår dock att se i vilken utsträckning regeringen avser att agera för att komma till rätta med de brister som Cedawkommittén lyfter fram i sin kritik.

Jag och Vänsterpartiet anser att flera av regeringens åtgärder i de nämnda handlingsplanerna är bra. Dock är de långtifrån tillräckliga. Flera av åtgärderna är otydligt utformade och det är oklart hur mycket pengar regeringen avser att avsätta för dessa. Vidare anser vi att regeringens handlingsplaner saknar ett tydligt könsmaktsperspektiv vilket gör att det är svårt att ta ett samlat grepp på problematiken.

Med hänvisning till vad som anförts vill jag ställa följande frågor till ministern:

1. Hur avser statsrådet att hantera Cedawkommitténs kritik när det gäller ovanstående frågor?

2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta mot bakgrund av att antalet åtal och fällande domar när det gäller mäns våld mot kvinnor är lågt?

3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta mot bakgrund av att antalet åtal och fällande domar när det gäller våldtäkter är lågt?

4. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska mäns efterfrågan på sexuella tjänster?

5. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska sexslavhandeln med kvinnor och barn?