den 10 oktober

Interpellation

2008/09:32 Demokratiskt inflytande och kontroll över finanskapitalet

av Jacob Johnson (v)

till finansminister Anders Borg (m)

Finansminister Anders Borg anser enligt TT att ”det är rå girighet som ligger bakom den internationella finanskrisen”. Det är bara att hålla med.

Men frågan är vad finansministern vill och kan göra. Det inträffade visar hur det går när demokratiskt valda politiker låter det internationella kapitalet få företrädesrätt i samhället, till exempel genom artikel 63 i Lissabonfördraget som föreskriver fri rörlighet för kapital: ”Inom ramen för detta kapitel ska alla restriktioner för kapitalrörelser mellan medlemsstater samt mellan medlemsstater och tredje land vara förbjudna.” Detta är ett fördrag som borgerliga partier och socialdemokrater vill att riksdagen ska ratificera i höst, och det utan en folkomröstning i frågan!

Kontrollen av bankväsendet måste förstärkas. Finansinspektionen i Sverige behöver utökas. Regeringens avsikt att sälja ut sina aktier i Nordea och sälja statens bank SBAB avvisas. Tvärtom visar det inträffade att statens inflytande och ägande inom banksektorn bör utökas, inte minst för vanligt folk med bostadslån.

Men mer långtgående åtgärder krävs. Det gamla förslaget om en så kallad Tobinskatt på internationella valutatransaktioner bör aktualiseras och prövas seriöst. Åtgärder krävs mot så kallade skatteparadis i olika länder med mera.

Det internationella finanssystemet är i dag en livsviktig del av våra samhällens infrastruktur – något som vi alla tar del av. Vi måste kräva ordentligt demokratiskt inflytande över dessa. Och precis som för all annan gemensam verksamhet ska det bygga på relevant lagstiftning. Land ska med lag byggas!

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga finansminister Anders Borg:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkerställa det demokratiska inflytandet och kontrollen över finanskapitalet?