den 26 januari

Interpellation

2008/09:278 Stabilitetsprogram för bankerna

av Thomas Östros (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I höstas snabbehandlade riksdagen ett svenskt stabilitetsprogram för banksektorn. Det tog tre dagar för riksdagen att få detta program på plats. Men sedan dess har väldigt lite hänt. Väldigt få banker har gått med i garantiprogrammet.

Det är uppenbart att bankgarantin inte fungerar. Jag menar att detta är mycket bekymmersamt. Regeringen har vidgått att det är oroväckande att nästan alla banker står utanför programmet. Detta misslyckande resulterar nu i ökade kostnader för privatpersoner och företag. Särskilt hårt drabbade är småföretagen.

Jag menar att regeringen nu måste genomföra de åtgärder som krävs för att garantin ska fungera så som utlovat.

Det har i pressen rapporterats att finansmarknadsministern avser att resa och besöka oljestater för att få dessa länder att investera i svenska banker. Det framstår som något märkligt att regeringen samtidigt driver en tydlig utförsäljningsagenda där Nordea och SBAB ingår. Den moderatstyrda regeringens inställning är att det är rätt att utländska stater äger svenska banker men det är fel att den svenska staten äger svenska banker. Det är en märklig och synnerligen oansvarig politik.

Det är också uppenbart att banksektorn i flera delar behöver en ökad kapitalbas för att öka bankernas möjlighet att upprätthålla en sund kreditgivning, inte minst till småföretagen som nu pressas hårt. Att sälja ut SBAB och Nordea så som regeringen vill är helt fel väg om man vill förbättra kreditgivningen i Sverige.

Jag vill fråga statsrådet om, och i så fall hur, han avser att agera för att garantin ska börja fungera.

Kommer statsrådet att fortsätta att driva på för en utförsäljning av Nordea och SBAB, trots att detta ytterligare försämrar kreditgivningen i Sverige?

Kommer statsrådet att agera för att stärka bankernas kapitalbas genom till exempel ett statligt kapitaltillskott?