den 28 november

Interpellation

2008/09:165 Slopandet av skattemärket

av Claes-Göran Brandin (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Som statsrådet själv bekräftat i en tidigare skriftlig fråga från mig handlägger Näringsdepartementet ett förslag om att slopa det så kallade skattemärket som i dag sitter på alla fordon i vårt land.

Enligt tidningen Motorföraren ligger nu ett färdigt förslag på näringsministerns bord. Skattemärket skulle därmed kunna avskaffas den 1 april 2009. Under handläggningen av frågan har dock flera tunga myndigheter sagt bestämt nej.

Rikspolisstyrelsen anser att det kommer att ta flera år innan polisen har tillgång till handdatorer på bred front, något som krävs för att kunna koppla upp sig mot trafikregistret digitalt. Dessutom är ett uteblivet skattemärke ett bra urvalsinstrument för trafikpolisen när det gäller att hitta bilar som bör kontrolleras närmare. Skatteverket befarar att det blir fler bilar ute i trafiken som har körförbud, eftersom fler bilägare kommer att chansa när det inte omedelbart syns på bilen om den klarat besiktningen. Skatteverket tror också att skatteintäkterna kommer att minska. I dag får staten in ca 10 miljarder om året via fordonsskatten.

Följden av ett slopande av skattemärket riskerar alltså att bli lägre skatteintäkter och fler bilar med körförbud ute på vägarna, precis som jag befarade i min tidigare skriftliga fråga till statsrådet.

I dag räcker det med en snabb blick för polisen för att bedöma om ett fordon är skattat eller inte. Jag menar att dagens teknik inte kan ersätta systemet med skattemärken då kontrollen blir avsevärt krångligare och därmed sämre.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att trots den skarpa kritik som flera tunga remissinstanser riktat mot förslaget gå vidare och slopa skattemärket på fordon?

Om så är fallet, hur avser statsrådet att agera så att de risker som remissinstanserna pekat på minimeras?